Política 02/06/2014

Izquierda Unida i Podem demanen obrir el debat sobre monarquia o república amb un referèndum

Willy Meyer creu que "la democràcia del segle XXI exigeix" que es consulti el poble espanyol. Pablo Iglesias demana al PSOE que "no ajudi" a aprovar la llei orgànica necessària per a l'abdicació

Ara / Efe
2 min

MadridIzquierda Unida, a través del seu cap de llista a les eleccions europees, Willy Meyer, ha exigit aquest dilluns un referèndum vinculant perquè els espanyols optin entre l'actual model de monarquia parlamentària o república. Després de conèixer l'abdicació del rei, Meyer ha declarat a Efe que "la democràcia del segle XXI exigeix que es convoqui un referèndum vinculant a tot el poble per decidir si es vol república o monarquia". L'excoordinador d'IU, Julio Anguita, ha dit que Felip serà "la nova imatge d'un producte que ja està podrit" i "una maniobra per què l'oligarquia econòmica del franquisme continuï representant el poder".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la seva banda, el líder de Podem i eurodiputat de la formació, Pablo Iglesias, ha demanat al PSOE que "no ajudi" a tirar endavant la llei orgànica que han d'aprovar el Congrés i el Senat per fer efectiva l'abdicació del rei -tal i com estableix l'article 57.7 de la Constitució-. En declaracions des de Brussel·les, també ha demanat que "es deixi que la gent voti" i si vol que es mantingui la monarquia o que s'instauri la república.

Posteriorment, en declaracions a Catalunya ràdio, Iglesias ha deixat clar que el debat va més enllà de la monarquia o república, i que el que s'ha de debatre és entre "oligarquia i democràcia". En aquest sentit, ha demanat al govern espanyol i el PSOE que prenguin nota dels resultats del 25-M, que -ha assegurat- "representen la decadència del règim del '78" i demostren que "la societat vol un canvi polític".

En un moment en què "es produeix un procés de deslegitimació de les institucions espanyoles", ha continuat, "no es pot privar el poble de decidir". En tot cas, el líder de Podem ha advertit a populars i socialistes que si segueixen tenint por a la democràcia" "els ciutadans els faran fora". "Els ciutadans som majors edat, no necessitem que ens tuteli ningú", ha afegit Iglesias, que ha considerat que "la Casa Reial ha de formar part del passat del nostre país"

stats