Política 06/09/2017

Els lletrats del Parlament denuncien sentir-se "coartats i pressionats" per Forcadell

Els experts alerten la presidenta del Parlament que les lleis de ruptura xoquen amb el TC

Efe
2 min
La Mesa del Parlament, reunida aquest dimecres

BarcelonaEls lletrats del Parlament han denunciat que se senten "coartats" i "pressionats" per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la majoria independentista de la mesa de la cambra, segons han explicat a Efe. El lletrat major, Antoni Bayona, ha demanat la paraula en una junta de portaveus, i Forcadell l'hi ha denegat, tal com ha pogut confirmar l'ARA. En un moment en què el portaveu de CSQP abordava els terminis necessaris per presentar candidats a la Sindicatura Electoral que ha de supervisar l'organització del referèndum, Bayona ha volgut intervenir, però la presidenta del Parlament no ho ha permès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alguns dels experts lamenten que aquest episodi és un més i que se suma a les reiterades ocasions en què els grups independentistes s'han oposat a la petició d'altres grups perquè els fessin informes jurídics sobre algunes de les iniciatives de JxSí i la CUP.

El secretari general del Parlament, Xavier Muro, i el lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, han registrat un escrit dirigit a la mesa del Parlament en què alerten que la tramitació de les lleis de desconnexió xoca amb les advertències del Tribunal Constitucional (TC).

En l'escrit entregat als membres de la mesa, els lletrats "adverteixen" que la tramitació de les lleis "està afectada pel dret de compliment de la sentència del Tribunal Constitucional, que declara inconstitucional i nul·la" la resolució del 9-N, de manera que "l'incompliment d'aquest deure podria donar lloc a l'exigència de responsabilitats als membres de la mesa", adverteixen.

Segons diuen, les lleis del referèndum i de desconnexió tenen una "relació directa" amb diverses resolucions sobiranistes anul·lades pel TC, i recorden que el tribunal ja ha avisat amb anterioritat els membres de la mesa que tenen "el deure d'impedir i paralitzar" qualsevol iniciativa "jurídica o material" en aquesta línia que, directament o indirectament, ignori o eludeixi la nul·litat de les resolucions parlamentàries afectades per la sentència del TC.

Així, avisen també que el procediment de lectura única de la reforma del Parlament va ser suspès pel TC i que "l'eventual tramitació directa de les lleis" a través de l'article 81.3 del Parlament, com invoquen Junts pel Sí i la CUP, "presentaria a la pràctica unes característiques semblants al procediment de lectura única". A més, recorden que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que va tombar la reforma del reglament, fa referència als "requisits essencials i inexcusables" que no podien ser ignorats en l'aplicació de l'article 81.3 quan es tractés de procediment legislatiu.

L'advertiment ha arribat just després de començar el ple. La portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha demanat la paraula per reclamar la inclusió de la llei -que tot just havia admès a tràmit la mesa minuts abans- a l'ordre del dia, però l'oposició ha demanat que es reconsideri. La presidenta de la cambra, Carme Forcadell, ha convocat aleshores la mesa i la junta de portaveus del Parlament per resoldre la reconsideració. Ha sigut llavors quan l'escrit s'ha entregat als membres de la mesa.

L'escrit dels lletrats del Parlament Xavier Muro i Antoni Bayona
stats