Política 28/09/2014

Mas crida l'opinió pública espanyola a "empènyer" Rajoy perquè permeti la consulta

El president de la Generalitat, entrevistat per Ana Pastor a La Sexta, alerta que convertir en il·legal el "concepte 'votar'" en un país democràtic és una "monstruositat"

Ara
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest diumenge que el 9-N "sí que hi haurà urnes". En una entrevista amb la periodista Ana Pastor a La Sexta, ha assegurat que "tot el propòsit i intenció" del seu Govern és celebrar la consulta sobiranista. Mas ha denunciat que convertir en il·legal el "concepte 'votar'" en un país democràtic és una "monstruositat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas també s'ha mostrat "escandalitzat" amb el fet que des de l'Estat s'hagi afirmat, abans fins i tot d'entrar en vigor, que la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N són il·legals. Ha comparat la predisposició del primer ministre britànic, David Cameron, a acceptar un referèndum independentista a Escòcia, amb l'immobilisme de Mariano Rajoy. Mas ha fet una crida a "l'opinió pública espanyola" a "empènyer" el govern de Rajoy perquè s'inspiri en l'esperit "democràtic" de Cameron.

La desobediència, ara no

Interrogat per Pastor sobre si subscriu la "desobediència civil" que ha suggerit ERC, ha deixat clar que el seu Govern no està "en aquesta línia", perquè el procés sobiranista que està en marxa és "democràtic, legal i pacífic". Tot i així, ha admès que "no es pot condemnar aquest concepte com si fos la pesta", perquè "en algunes circumstàncies" de la història de la humanitat la desobediència ha tingut "tot el sentit del món".

"Pujol no és un corrupte"

En el capítol de corrupció, Mas ha defensat l'honestedat de Jordi Pujol. "No és un corrupte. No es mou personalment pels diners", ha assegurat Mas, que es creu l'expresident quan assegura que tota la fortuna que va mantenir la seva família a l'estranger prové d'una herència del seu pare. Tot i així, ha advertit: "No puc posar la mà al foc per ningú, excepte per mi".

Mas ha explicat que tots els seus comptes i els de la seva dona han estat ubicats en entitats bancàries radicades a Catalunya. Quan Pastor li ha preguntat per la seva reacció dubitativa en ser preguntat per Mònica Terribas sobre si està net de corrupció, Mas s'ha justificat dient que va ser una resposta en clau d'"humiltat", perquè no pot descartar haver incorregut en alguna "petita falta": "No sé si en algun moment de la meva vida he comès alguna irregularitat administrativa".

stats