Política 17/02/2014

Mas branda l'exemple de Paco Candel com a garantia que el poble català no es "dividirà"

El president de la Generalitat ha advertit que aquells que vaticinen una fractura de la societat catalana com a conseqüència del procés sobiranista estan "molt allunyats" de la realitat del país

Roger Mateos
2 min
Mas ha presidit aquest dilluns l'acte institucional de commemoració del 50 aniversari de la publicació d''Els altres catalans' / EFE

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha citat aquest dilluns l'exemple de l'escriptor Paco Candel com a garantia que el poble català no es "dividirà". Ho ha dit en l'acte commemoratiu del 50è aniversari de l'edició del llibre 'Els altres catalans', obra de Paco Candel, celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Mas ha remarcat que Candel va sostenir sempre que la defensa de la "justícia social no està dissociada" de les reivindicacions nacionals, i ha presentat el missatge de Candel d'unitat civil dels catalans –els que hi tenen fondes arrels i els nouvinguts– com una "bona lliçó" de cara a aquelles "veus" dins i fora de Catalunya "que parlen de divisió del poble català".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els demanem que llegeixin Candel i es fixin en l'exemple de tots els nostres Pacos Candels", ha afegit Mas, per a qui aquells que denuncien que el procés sobiranista engegat a Catalunya porta el país cap a la fractura social estan "molt allunyats de la realitat catalana". "Aquest és un país i una societat que han maldat sempre perquè aquesta cohesió i convivència fos un dels grans nords de la nostra societat, en què el 70% de la gent ha nascut o té pares de fora de Catalunya", ha sentenciat.

Mas ha llegit la carta que María Candel, filla de l'escriptor, li ha enviat arran de l'acte commemoratiu i en què defineix el seu pare com "un lluitador per la defensa dels més desafavorits i per una societat oberta a tothom". Mas, al seu torn, l'ha definit com un "Mandela català", en la mesura que va contribuir a "unir i soldar" la societat catalana, fent bandera del concepte "Catalunya, un sol poble".

Anteriorment, han intervingut en l'acte l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, el director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés, l'exdiputat de CiU al Parlament Rafael Hinojosa, el president de la Fundació Paco Candel, Pere Baltà, a més del sociòleg Salvador Cardús, que ha pronunciat una conferència sobre el fet migratori i l'obra de Candel, que segons ell "encaixa en una llarga tradició de pensament català sobre la immigració", que posa per damunt de tot el fet que tothom que viu, treballa i s'estima Catalunya pot ser considerat català. També hi eren presents els expresidents de la Generalitat, José Montilla, i del Parlament, Joan Rigol, a més de l'actual presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert.

Pujol ha posat de relleu l'exemple integrador i d'arrelament que desprenien les obres de Candel i que, a parer seu, caldria que la mateixa Europa ara assumís pel bé de la integració de la nova immigració extracomunitària, que en aquest moment representa també per a Catalunya "un gran repte, molt exigent, que haurem de resoldre, sabent que és difícil". Pujol ha evocat emocionat una fotografia de la família de Rafael Hinojosa davant de la barraca del Somorrostro, exhibint l'exdiputat com a exemple de l'ascensor social que ha funcionat a Catalunya.

Sobrequés ha destacat que el llibre de Candel va fer "un gran servei" a la societat catalana, perquè va ajudar a la "plena integració" dels nouvinguts d'altres parts de l'Estat i va contribuir a fer-los partícips de les reivindicacions nacionals de Catalunya. Avui, ha afegit, el llibre de Candel "continua sent útil" davant de repte de la consulta.

stats