Política 30/10/2013

Mascarell titlla l'estat espanyol d'"autoritari" i diu que "no funciona"

El conseller de Cultura demana posar el procés sobiranista "en mans dels representants de la majoria que hi ha al Parlament"

Acn
2 min

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha acusat aquest dimecres l'estat espanyol de ser "jeràrquic, autoritari i extractiu", és a dir, que "mira de treure i no mira de donar". En la conferència 'En transició: quina política, quina cultura, quin país?', en el marc de l'esmorzar organitzat per Nueva Economía Fórum, ha remarcat que "el conjunt de coses que passen a Catalunya és perquè l'estat espanyol no funciona".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ens diuen que som uns il·lusos i això no ajuda gaire", ha lamentat el conseller, un dia després que el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, digués que la via sobiranista catalana és "pur il·lusionisme". "Diuen que som il·lusos perquè tenim la voluntat de pensar en un futur millor des del punt de vista de benestar i de la identitat", ha afegit. "Això no és una resposta", ha criticat.

Mascarell també ha dit que no convé discutir sobre si la consulta "es fa un mes abans o després". "Hem de ser més intel·ligents i s'ha de posar el procés en mans dels representants de la majoria que hi ha al Parlament, i que la posició catalana sigui al més radicalment precisa". "No ens perdem en la bromera del debat quotidià, ja que és massa important", ha apuntat.

El conseller ha demanat deixar el calendari de la consulta "al nucli dur de la vida parlamentària i de les majories que estan establertes, intentant que el debat sigui de Catalunya amb la resta i no entre els catalans". Ha apostat per un calendari el "més precís i sòlid possible".

Preguntat per les darreres afirmacions de l'editor José Manuel Lara, que va dir que les editorials en castellà del seu grup marxarien de Catalunya en cas d'independència, el conseller de Cultura ha afirmat que les coses que diu Lara "són estimulants". Mascarell s'ha mostrat convençut que seran "hàbils, intel·ligents i eficients per donar a Lara moltes raons perquè una editorial en castellà tingui a Catalunya el millor lloc per seguir existint". En aquest sentit, ha manifestat que les solucions que proposaran seran "perfectes" perquè Lara trobi raons per seguir editant en català i en castellà des de Catalunya.

stats