CAP AL 26-J
Política 18/06/2016

Una campanya tapada pel 'Brexit'

Els corresponsals estrangers a Madrid veuen complicat que Iglesias pugui formar un govern d’esquerres

Mariona Ferrer I Fornells
5 min

MadridSón dies de poca activitat per als corresponsals internacionals a Espanya. El 20-D sí que van seguir les caravanes. Ara esperen gairebé de braços plegats els resultats. Si una campanya estan seguint els seus mitjans de comunicació és la del referèndum al Regne Unit sobre la pertinença a la Unió Europa (UE), un Brexit que fa que la cita electoral espanyola perdi pes a la majoria de capçaleres europees. A l’Estat només li demanen una cosa: que finalment es decideixi. Tot dependrà dels resultats, diuen. Sobretot, del rol “d’àrbitre” del PSOE. A nivell professional voldrien un govern amb Podem perquè els generaria més feina. Però gairebé tots ho veuen com a una opció remota. Una gran coalició emplenaria titulars a Espanya. En una Europa acostumada als pactes seria la mateixa cançó de sempre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntes:

  1. Com veuen Espanya? Interessa la campanya?
  2. Què creuen que pot passar després del 26-J?
Una campanya tapada pel 'Brexit'

RAPHAEL MINDER (The New York Times)

"La UE obligarà ara a formar govern ràpid"

1.La situació ha canviat molt poc. Vivim una campanya déjà-vu, amb uns candidats que diuen que buscaran els mateixos pactes que després del 20-D. Tot dependrà dels resultats, si de veritat canvia l’ordre dels quatre partits en escons. Però també dependrà de la pressió externa. En un context de Brexit crec que serà molt difícil justificar mantenir Espanya sense govern en una UE que necessitarà repensar les seves polítiques. Obligarà a formar govern ràpid.

2.S’ha fet un esforç molt gran per presentar Podem com el gran risc per a Espanya. I per això veig molt complicat que els socialistes donin suport a Pablo Iglesias. Com apunten els sondejos, tot va en la línia d’una abstenció del PSOE per facilitar un govern de dretes. Gent com Felipe González ja ho ha dit molt clar: el cost més petit per al PSOE és compartir un temps la taula amb la dreta en lloc de Podem.

Una campanya tapada pel 'Brexit'

GILES TREMLLETT (The Guardian i The Economist)

"No veig tan clar que el PSOE s’abstingui"

1.Hi ha dues diferències clares respecte al 20-D. Una, que hi haurà sorpasso de Podem al PSOE en escons. Això ho veig clar. I dues: ara veig dos blocs naturals: dreta (PP i C’s) i esquerra (PSOE i Podem). L’únic que desperta interès als meus mitjans és Podem, perquè és la novetat. Si guanya, serà realment notícia. Si hi ha un pacte PP-PSOE, serà el de sempre. Una gran coalició no és una novetat a Europa.

2.En part dependrà dels resultats de C’s. Si obtenen menys del 15% es convertiran en un partit ineficient, com IU fins ara. Si hi ha majoria d’esquerres, no tindran més opció que entendre’s. A diferència del que diu la majoria, no veig clar que el PSOE s’abstingui per facilitar un govern de dretes.

Una campanya tapada pel 'Brexit'

SANDRINE MOREL (Le Monde)

"No veig factible un govern amb Podem"

1.Espanya viu una situació de bloqueig. I el més trist és que està a les portes d’una nova situació de bloqueig. L’estiu serà llarg i pronostico una pròxima legislatura convulsa. Perquè les tensions no s’acabaran amb la investidura. Després caldrà legislar i el Congrés serà una olla de grills.

2.No veig factible un govern amb Podem perquè dividiria el PSOE. Està en joc el futur de l’hegemonia de l’esquerra. L’opció més probable és que el PSOE s’abstingui i faciliti un govern del PP per evitar unes terceres eleccions.

UTE MÜLLER (Die Welt)

"El PP no és la CDU de Merkel, és més a la dreta"

1.Seria desitjable un canvi a Espanya. Però tenim la sensació que aquestes eleccions són un déjà-vú del 20-D, que hem esgotat una mica el temps d’espera en els nostres respectius països. No en volen saber res fins que finalment hi hagi govern. Hi ha una saturació. Els meus lectors coneixen bé Espanya. I entenen que el PP no és la CDU d’Angela Merkel perquè se situa més a la dreta. Per això també veuen difícil una gran coalició. Sorprèn el clima de crispació entre partits.

2.Veig molt difícil que Podem arribi al govern. Seria una revolució. Amb tot, considero que no seria horrible. A Alemanya tothom opinava el mateix quan Els Verds van entrar a la coalició i després la visió va canviar quan van començar a governar. El PSOE haurà de fer d’àrbitre, però històricament les esquerres sempre es maten entre elles en els moments importants.

AÏMAN ZOUBIR (Al-Jazeera)

"Aquí actuen els mateixos poders fàctics que a Grècia"

1.És el dia de la marmota. Hi ha hagut molt pocs canvis des del 20-D. Estem veient com els mateixos poders fàctics que van actuar a Grècia en contra de Syriza actuen ara en contra de Podem. Caldria que la UE es preguntés com s’ha arribat a aquest bloqueig. La culpa és de les polítiques d’austeritat.

2.El PSOE tindrà la clau: facilitar un govern del PP, encara que sigui sense Rajoy, o bé sumar amb Podem. Aquesta opció la veig bastant remota per culpa de les divergències internes dins dels socialistes.

Una campanya tapada pel 'Brexit'

DANIELA SANTIAGO (Televisió Pública de Portugal)

"No veig un pacte d’esquerres com a Portugal"

1.A Espanya la situació està enquistada. Si la campanya ja desperta poc interès als espanyols, imagina’t a Portugal, on el tema ara és l’Eurocopa. L’única diferència respecte al 20-D és el sorpasso.

2.No veig un pacte d’esquerres com a Portugal. A Lisboa va ser possible perquè la relació de forces era molt desigual. A Espanya, en canvi, hem viscut una guerra de poltrones, tots volen el poder. Si el PSOE treu un resultat pitjor i queda en tercer lloc, els barons obligaran Sánchez a dimitir i el bipartidisme s’haurà d’unir. Ferraz posarà un líder que guiï la travessia del desert i que donarà suport a un govern del PP per evitar que Podem governi.

ALEX TIELEMAN (Televisió RTV i diari Throw)

"El 'Brexit' i una Península roja seria explosiu"

1.La televisió no m’ha demanat res. Només interessa el Brexit.

2.El PSOE s’enfrontarà a una crisi existencial. No descarto al 100% que Podem governi. Els socialistes han de decidir si segueixen el camí de l’SPD alemany o del laborisme britànic de Jeremy Corbyn. Si guanya el Brexit i s’erigeix una Península roja, Europa hauria de fer front a un còctel explosiu.

stats