CORRUPCIÓ
Política 22/04/2016

El jutge veu motius per imputar Barberá per blanqueig de capitals

El PP no actuarà contra l’exalcaldessa fins que el Suprem hagi decidit si la investiga

Salvador Almenar
3 min
Rita Barberá va ser el 12 d’abril a Palma, on va haver de declarar en el judici de Nóos.

ValènciaNo per ser un fet esperat, la decisió del jutge instructor del cas Taula, que ahir va demanar al Tribunal Suprem que investigui per blanqueig de capitals l’exalcadessa de València Rita Barberá, és menys rellevant. I és que, malgrat que a la cúpula del PP eren conscients que aquest moment arribaria tard o d’hora, la interlocutòria del jutge instructor, en què eleva la causa al Suprem perquè Barberá pugui ser imputada, suposa un entrebanc més per a Mariano Rajoy. Els casos de corrupció han minat l’estratègia del líder popular, incapaç de dur la iniciativa per evitar una noves eleccions a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que la imputació formal de l’actual senadora no es produirà d’una manera immediata -el Suprem ha d’enviar primer un suplicatori al Senat-, tot fa pensar que Barberá acabarà declarant com a investigada per les raons que el jutge instructor que investiga un presumpte blanqueig de capitals del PP de València exposa en el seu escrit. El jutge assenyala que les explicacions detallades per Barberá en la declaració que voluntàriament va remetre per escrit al jutjat són “insuficients” per desmentir la seva possible implicació en el delicte de blanqueig que s’investiga. El cas afecta el PP com a persona jurídica i també 47 regidors i exregidors, assessors i treballadors del grup municipal.

El jutge argumenta que, atès que l’exalcaldessa ha reconegut públicament -i també en la declaració- que en vigílies de les eleccions locals del 2015 va fer el donatiu de 1.000 euros pel qual està imputada la pràctica totalitat del grup municipal del PP de València, seria “ incoherent” no elevar l’exposició raonada al Suprem perquè Barberá sigui investigada. En la seva declaració, l’exalcaldessa va reconèixer haver fet un taló amb el donatiu per sufragar la despesa de la campanya electoral però va negar que el partit li retornés els diners dies després, tal com han assegurat alguns testimonis en seu judicial.

Immobilisme dels populars

Les opcions de Rajoy per continuar a la Moncloa es van esvaint. No només pel poc marge de temps que queda per esgotar el termini legal establert per investir un candidat sinó també perquè els presumptes casos de corrupció que afecten el seu partit dificulten un hipotètic pacte. Si la setmana passada era el cas de l’exministre José Manuel Soria el que feia gairebé impossible la gran coalició, el fet que Rita Barberá sigui a les portes de la imputació dinamita les poques opcions de Rajoy de revalidar el càrrec.

Quan falten tres dies per a l’última ronda de contactes amb el rei Felip VI per intentar una investidura in extremis, Rajoy afegeix a totes els seus problemes el maldecap del cas Barberá. Ahir tant el PSOE com Ciutadans van demanar la dimissió de la senadora, mentre que el PP va tornar a apostar per l’immobilisme. En aquest sentit, la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, va assenyalar que caldrà esperar la decisió que prengui el Suprem sobre la investigació o el tancament de l’expedient obert per la direcció estatal al PP de València per prendre una decisió sobre el futur de la senadora.

Pendent d’una altra causa

Ahir va ser un dia de males notícies judicials per a Barberá. Poc després de saber que podria ser imputada pel cas Taula va transcendir que un altre jutjat de València -que té oberta una causa per una denúncia contra l’exalcaldessa per incomplir la llei de memòria històrica- havia remès al Suprem una exposició raonada a l’alt tribunal, que haurà de decidir si investiga la senadora.

stats