Política 18/05/2012

Els partits independentistes i les plataformes antipeatge criden a fer un #novullpagar massiu aquest diumenge

Asseguren que si hi participen "desenes de milers" de ciutadans, es desbordarà la capacitat de l'administració de multar els insubmisos

Acn
2 min

BarcelonaERC, SI , Reagrupament i la CUP, al costat de les plataformes contràries al pagament dels peatges d'autopista, han fet una crida aquest divendres a participar massivament en la protesta d'aquest diumenge en el marc de la campanya #novullpagar. En roda de premsa al Parlament, partits i plataformes han recordat que les autopistes han estat amortitzades "desenes de vegades", en paraules del diputat de SI Uriel Bertran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els partits independentistes han anunciat que donaran cobertura legal a aquells qui rebin multes per no voler pagar peatges. Bertran ha afegit, però, que si "desenes de milers" de persones decideixen no pagar, l'administració no tindrà capacitat per multar tothom. Durant la roda de premsa hi ha hagut temps per destacar les "conseqüències negatives" que els peatges tenen en el teixit productiu català, en paraules de Carme Teixidó, membre de la plataforma Ara o Mai, o per recordar el greuge comparatiu entre Catalunya i la resta de l'Estat, com ha destacat Ignasi Planas, de Reagrupament.

Planas ha lamentat el que ha titllat d'humiliació del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que "ha fet els deures" que li reclamaven des de l'Estat amb el nou pla d'ajust. Un pla que, a parer de Planas, comporta "pagar taxes per justícia, mentre que a Espanya no; pagar matrícules universitàries més cares que a Espanya; pagar matrícules a l'FP, mentre que a Espanya no, o pagar un euro per recepta, mentre que a Espanya no".

Per tot plegat, partits i plataformes veuen la campanya #novullpagar com el símbol de l'afartament de la població, i fan una crida a la ciutadania perquè participi de forma massiva diumenge que ve al "segon no vull pagar", tal com l'ha anomenat Uriel Bertran.

Bertran ha reconegut que algunes de les persones que s'han negat a pagar peatges ja han començat a rebre multes, però ha advertit que si la participació en l'esdeveniment és massiu –"si hi participen desenes de milers de persones"– la capacitat per multar quedarà desbordada.

Finalment, des d'ERC Oriol Amorós ha anunciat que els partits independentistes posen els seus serveis jurídics a disposició de les persones que rebin unes multes "injustes que la Generalitat no té per què tramitar, i que si tramita és perquè vol".

stats