L'EXPRESIDENT S'ENFRONTA AL TRIBUNAL POPULAR
Política 02/12/2013

Jaume Matas admet que va demanar feina per a la seva dona i va negociar-ne el sou

L'expresident de les Illes Balears ha declarat aquest vespre davant dels nou membres del jurat en el seu segon judici per corrupció

A. ARTIGUES / ARA Balears
4 min
Jaume Matas, durant el judici / EFE

PalmaL'expresident Jaume Matas ha admès aquest dilluns en el judici en què se l'acusa de suborn que quan era cap del Govern balear va demanar feina per la seva dona, Maite Areal, a un empresari hoteler i va negociar amb ell el sou que tindria, 2.900 euros al mes i dues pagues extra. L'expresident ha assegurat que la seva dona va cobrar 42.000 euros per fer de relacions públiques i que va demanar el favor a l'hoteler Miquel Ramis -propietari de l'hotel Valparaíso- perquè eren amics i no contractava amb l'administració.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Jo estava en disposició d'haver sol·licitat aquest favor a molta gent, no només d'aquí sinó de fora d'aquí", ha dit l'expresident davant el jurat, i ha insistit que va demanar feina per la seva dona com faria qualsevol per un fill. Pel que fa al sou, que segons el fiscal és fruit d'una exigència sense contraprestació a un empresari que temia perdre les seves relacions comercials amb el govern balear i el PP, Matas ha admès que el va proposar ell a partir d'allò que cobrava seva dona en una empresa de la qual havia estat "acomiadada" anteriorment.

"No facin pagar a algú per la crisi, les males situacions o per tots els polítics", ha demanat l'advocat de l'expresident Jaume Matas als nou membres del jurat que han de decidir si és culpable de suborn en el seu segon judici per corrupció. El misser ha recordat que aquí només es jutja si el contracte per a la seva dona, Maite Areal, per part del propietari de l'hotel Valparaíso era real o fictici. El fiscal ho té molt clar, en un discurs inicial força dur ha dit que Ramis sabia que no es podia negar a atendre la petició de Matas i que es va sentir obligat i pressionat a contractar-ne la dona perquè s'hi jugava molts de doblers. Per avalar-ho, ha aportat nombroses factures de l'hotel amb el PP i les conselleries del govern Matas.

Abans que començés el judici, però, la Fiscalia ha fet un cop d'efecte de darrera hora: proposar els testimonis de quatre puntals del Ggvern Matas: els exconsellers de Turisme, Joan Flaquer; de Presidència i Esports, Rosa Puig; i de Salut, Aina Castillo; a més de l'exdirector general d'Esports, José Luís -'Pepote'- Ballester. El magistrat que presideix la sala els ha acceptat. Fonts judicials avancen que el fiscal vol fer-los servir per provar que ni tan sols el cercle més proper al president sabia que la seva dona treballava per al Valparaíso i que, en realitat, no hi va fer mai cap feina.

Un jurat difícil

El procés per escollir els nou membres del jurat -i dos substituts- que han de jutjar l'expresident Jaume Matas s'ha allargat més que no s'havia previst i s'ha acabat just abans de l'aturada per dinar. El també exministre de Medi Ambient Jaume Matas s'enfronta avui dilluns a un judici complicat, no tant pels fets que es duen a judici -perquè es tracta d'un tema menor quasi insignificant entre el magma de causes de presumpta corrupció que té obertes Matas-, sinó precisament perquè els que el jutjaran seran nou ciutadans de les Illes Balears que ell va presidir.

Sigui com sigui ja és la segona vegada que seu a la banqueta per corrupció i Matas serà, després de Francisco Camps, el segon expresident d'una comunitat autònoma que és jutjat per un jurat popular. I el paral·lelisme amb el judici de Camps és inevitable.

Contractació de la seva dona

L'acusació és d'un delicte de suborn, d'aquell que es refereix a l'autoritat que per la seva condició rep regals, com en el cas de Camps. Matas s'enfronta a una pena de multa de 9.000 euros, com en el cas de Camps.

L'expresident balear haurà d'intentar convèncer el jurat que no va forçar -fent prevaler el seu càrrec- un conegut empresari mallorquí, propietari de l'hotel Valparaíso, perquè simulàs la contractació de la seva esposa, Maite Areal, per 3.000 euros al mes.

Aquesta quantitat, segons el ministeri fiscal, en realitat era un "regal" mensual que l'empresari, Miquel Ramis Martorell, feia a Matas en atenció al seu càrrec i no responia a una feina real de la dona de l'expresident. La Fiscalia manté que l'empresari "es va sentir compromès" davant la petició de Matas i que per això accedí al contracte.

Actes del PP

El fiscal ve a dir que Miquel Ramis s'hi sentí obligat. Era un empresari que, en aquell moment (novembre/desembre de 2006), tenia bona relació amb Matas i el Partit Popular. De fet -i així ho fa constar la Fiscalia-, el PP havia organtizat molts actes en el seu establiment.

Segons l'acusació, l'empresari sabia que l'esposa de Matas en realitat no desenvoluparia cap feina i, tot i així, la donà d'alta de la Seguretat Social i li pagà 2.938,31 euros al mes, fins a un total de 42.111,13 euros. El tribunal destaca que Maite Areal mai no va anar a fer feina a l'hotel Valparaíso i que fou l'empresari qui, per decisió pròpia, va rescindir el contrate a Areal pel cost econòmic que representava l'abonament de la seva nòmina mensual.

D'altra banda, el defensor de Matas, Miquel Arbona (que ha esta magistrat de l'Audiència), intentarà demostrar que Maite Areal sí que va fer feina per l'hotel Valparaíso.

El testimoni de l'empresari serà clau en el judici i pot determinar que la balança del veredicte del jurat popular s'inclini cap a un costat o l'altre.

stats