Política 27/09/2014

"El propòsit és posar les urnes. Si no, no hauríem arribat tan lluny": l'entrevista de Mas en 10 frases

El president de la Generalitat ha estat entrevistat per Mònica Terribas a TV3 durant una hora el mateix dia que ha signat el decret de convocatòria del 9-N

Laia Vicens
3 min

BarcelonaL'entrevista de TV3 a Artur Mas ha tractat tres temes clau: el decret de convocatòria del 9-N (i els passos que se'n deriven), la corrupció i la crisi econòmica. Aquestes són les deu frases clau que el president de la Generalitat ha dit a Mònica Terribas:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "La meva posició és que si aquesta llei queda suspesa, que no vol dir anul·lada, el govern ha d'estar preparat perquè el 9-N es pugui votar. La resolució del TC no la coneixem. Un tribunal constitucional és un àrbitre, i els àrbitres, per definició, no poden ser "comprats". Confio que [el TC] actuarà com un àrbitre imparcial".

2. "El propòsit és posar les urnes, si no, no hauríem arribat tan lluny. El propòsit és que les urnes estiguin posades allà on toqui. Si no ens ho deixen fer, serà que no respecten la legalitat que emana del Parlament de Catalunya".

3. "[L'estat] no ha fet cap proposta. És públic i notori que no han fet cap proposta. Si l'Estat té alguna cosa a oferir a Catalunya, que ens ho diguin. La proposta de l'Estat només és una: 'no'. 'No' a què? 'No' a tot".

4. "[Quan l'Estat veti el TC] cridaré totes les forces polítiques. Avui no podré avançar res més del que diré ara: el nostre vaixell és un veler, no és un vaixell de motor. Els vaixells que van a vela, porten gairebé sempre un motor. Si es queden sense, despleguen les veles i per poc vent que hi hagi, mantenen el rumb. No puc anar més enllà per una raó: tenim tot el focus posat sobre el 9-N".

5. "En un país normal, estaríem parlant dels arguments del sí, del no i del sí-no. Qualsevol altre escenari [que no sigui el 9-N] serà possible, però serà pitjor. Si ara plantejo escenaris, traeixo una cosa important: el suport de la gent, dels ajuntaments i el consens polític. Ha costat molt que aquest consens polític es pugui construir i mantenir. Faré tot el possible perquè aquesta unitat es mantengui, però també sé que estic tocant matèria sensible. La resposta [de la consulta] ha de ser nítida per tal que s'accepti a tot arreu. És responsabilitat de tots protegir-ho. Això és una conquesta, no és un regal. No és bufar i fer ampolles. Ens ho hem de guanyar".

6. "No era una foto [l'acte d'avui]. No ens enganyem. Era un acte històric, al Palau de la Generalitat, que és la casa de tots els que hi volen ser. No era una foto, era molt més. Duran no hi podia ser perquè no he convocat els partits. He convocat el govern, la presidenta del Parlament, la Mesa i els representants dels grups parlamentaris".

7. "[Quan he firmat] he sentit una barreja de sentiments: serenor pel deure complert, emoció del sentit històric, compromís amb tanta gent que hi creu i respecte per la magnitud del repte".

8. "Jo crec que sí, vaja [sobre si està net de corrupció]. Puc haver tingut alguna falla, com tothom, alguna vegada. Potser sí, no ho sé. El meu pare no ho era [el testaferro de Pujol]. Pràcticament no es coneixien. S'havien saludat alguna vegada".

9. "No ho vaig veure [la compareixença de Pujol]. No hi he parlat, ho faré en els propers dies. En algunes intervencions es van traspassar les formes adequades. El Parlament no és una tertúlia de cafè".

10. "Jo no sé fer miracles. De solucions màgiques, no en tinc cap. La gent ha de ser conscient de quina és la situació [econòmica] del país des d'un punt de vista institucional".

stats