Política 28/08/2016

Tot el que has de saber sobre l'acord entre PP i Ciutadans

Segons el líder del partit taronja, Albert Rivera, 100 de les 150 mesures coincideixen amb el pacte que va rubricar amb el PSOE després del 20-D

Núria Orriols
4 min
Tot el que has de saber de l'acord entre PP i Ciutadans

BarcelonaDesprés de setmanes d'estira-i-arronses, el Partit Popular i Ciutadans han segellat aquest diumenge un acord per a la investidura que comença dimarts amb el discurs del president en funcions, Mariano Rajoy. L'acord conté fins a 150 mesures en diversos àmbits, des de la corrupció fins a l'educació, passant per la reforma del poder judicial, la unitat d'Espanya, el frau fiscal i la modificació del sistema electoral. Segons el líder de C's, Albert Rivera, un centenar de les mesures pactades amb el PP formen part del document d'entesa a què van arribar amb el PSOE després de les eleccions del 20 de desembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els 150 compromisos de PP i Ciutadans

En roda de premsa, Rivera ha fet una clara invitació al líder socialista, Pedro Sánchez –que es reuneix demà amb Rajoy–, a sumar-se al pacte amb el PP per desbloquejar la investidura. Ara per ara, l'actual president en funcions se sotmetrà a una investidura fallida perquè no arriba al llindar de la majoria absoluta de 176 diputats. PP i C's en sumen 170.

Quins són els pilars del pacte?

Unitat d'Espanya

Una de les qüestions que ha deixat clares Albert Rivera en la roda de premsa posterior a l'acord és que no es permetrà un referèndum d'independència a Catalunya. Com es concreta aquest punt en el pacte? PP i C's impulsaran un pacte per la unitat d'Espanya i la defensa de la Constitució en què totes les forces "constitucionalistes" subscriuran un "compromís ferm en defensa de la sobirania nacional" i contra l'intent de convocar "un referèndum de secessió en qualsevol part del territori nacional".

Tot i això, el document no parla en cap moment explícitament de Catalunya.

Reforma de la Constitució?

Malgrat que Ciutadans s'havia compromès a impulsar una reforma constitucional que clarifiqués el repartiment de competències entre Madrid i les comunitats autònomes i a acabar amb la possibilitat de descentralitzar progressivament l'Estat, no ha aconseguit que el PP ho subscrigui.

L'acord inclou l'"estudi" de l'actualització del text constitucional però no de l'obertura immediata d'una ponència constitucional en el si del Congrés de Diputats. Un compromís que sí que incloïa el pacte que van subscriure després del 20-D amb el PSOE, ja que els dos partits van acordar impulsar una subcomissió al Congrés per estudiar la reforma en el termini d'un mes per iniciar la investidura.

Nova llei d'educació

Un altre dels compromisos de C's i el PP és impulsar una nova llei d'educació i, per tant, frenar la llei de l'exministre d'Educació José Ignacio Wert. Els dos partits impulsaran un pacte nacional per l'educació per intentar consensuar entre totes les formacions una llei educativa. En el document firmat pel PSOE ara fa mig any també es paralitzava el desplegament de la llei Wert.

Allargar els permisos de paternitat

Una altra de les mesures que inclou el document PP-C's i que també era present en el pacte del PSOE és l'allargament del permís de paternitat. Si ara és de 18 setmanes, s'ampliarà fins a 22 el primer any de legislatura i fins a 26 el segon.

Reforma del Poder Judicial

Una de les peticions de Rivera era la "despolitització de la justícia". Per fer-ho, tiraran endavant un canvi en el sistema d'elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial perquè siguin els jutges mateixos els que els escullin. També s'han compromès a crear jutjats contra la corrupció, però no elimina els límits a la instrucció que imposa l'última reforma de la llei d'enjudiciament penal.

Lluita contra el frau fiscal i no apujar impostos

Un altre dels compromisos que C's ha arrencat al PP és recuperar els diners que es van perdonar en l'última amnistia fiscal i que Ciutadans xifra en 2.800 milions d'euros. En aquest sentit, Albert Rivera, en roda de premsa, ha dit que no s'apujaran els impostos en aquesta legislatura sinó que es complirà el dèficit retallant les despeses administratives i lluitant contra el frau fiscal.

Quan s'hagi assolit l'estabilitat pressupostària, el PP i C's s'han compromès a una rebaixa de l'IRPF.

Model trilingüe

Una de les mesures que ja es va saber la setmana passada és la implantació d'un model trilingüe a les escoles catalanes, basques i gallegues. És a dir, allà on hi ha dues llengües oficials –català i castellà–, afegir-hi l'anglès. També incorporen "fer complir" les sentències judicials sobre la llengua a través dels inspectors a les escoles.

Suavitzar la lluita contra la corrupció

Tot i que Albert Rivera, en roda de premsa, ha dit que s'impulsaria un pacte contra la corrupció i una llei òmnibus per combatre les males pràctiques, el que és cert és que s'han rebaixat les intencions inicials de Ciutadans: impulsar una comissió d'investigació sobre el finançament del PP i impulsar una llei de protecció dels denunciants de la corrupció.

Elecció directa dels alcaldes i reforma del Senat

C's i el PP també incorporen una modificació en la llei electoral que impliqui l'elecció directa dels alcaldes o que governi la llista més votada. També incorporen una reforma del Senat, transformant-lo en una cambra territorial i reduint-ne el nombre de senadors. Uns canvis, però, que només es poden fer a través d'una reforma de la Constitució.

Els populars, d'altra banda, s'han negat a suprimir les diputacions, tal com volia C's, que s'ha quedat amb la reducció de despeses administratives.

stats