Política 05/12/2014

'The Economist' avisa Rajoy: “Se li acaba el temps”

El setmanari creu que la independència passarà a un segon pla si no hi ha acord entre CiU i ERC

Acn
2 min
the economist

BarcelonaEl setmanari britànic 'The Economist' adverteix en el seu últim número que sense un acord entre CiU i ERC per a la celebració de les eleccions plebiscitàries, la independència passarà a un "segon pla". La publicació alerta que, tot i que "no hi haurà dubtes" sobre la legalitat d'uns comicis a Catalunya com passava amb la consulta, una victòria dels independentistes iniciarà un període de "profunda incertesa política". 'The Economist' explica la proposta de Mas "d'intentar obrir negociacions" amb Madrid i crear "les institucions d'un estat en 18 mesos", tot i que considera que trobarà "grans obstacles".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

'The Economist' explica que ERC, per acceptar la proposta del president Artur Mas, hauria de "deixar passar l'oportunitat de liderar el nou govern". El rotatiu assenyala com a "revelador" que Oriol Junqueras hagi defensat llistes separades, però avisa: "Si ERC i el senyor Mas continuen en desacord, i no es fa una votació plebiscitària, la independència passarà a un segon pla".

El setmanari diu que els intents de Mas, després d'unes hipotètiques eleccions, de crear un estat xocaran amb el Tribunal Constitucional. "Mas no té el poder de convocar un referèndum i Rajoy rebutja negociar", recorda. "Un gran canvi en la Constitució requereix una majoria de dos terços al Parlament de Madrid i l'aprovació en un referèndum al conjunt d'Espanya", diu 'The Economist', que considera que això deixa els independentistes amb una "elecció complicada".

"Hauran de persuadir els espanyols perquè els deixin marxar o ignorar la llei i declarar la independència unilateralment", remarca el mitjà britànic. Segons l'article, la UE "difícilment celebraria" un moviment unilateral. 'The Economist' recorda que Rajoy "encara ha de fer una oferta seriosa per calmar els catalans" i avisa que "se li està acabant el temps".

stats