Política 28/04/2015

El sobiranisme polític elogia la trajectòria de Jordi Sànchez

El veuen capacitat per rellevar Forcadell a l’ANC

Marc Colomer
3 min
Tot i que falta que formalitzi la candidatura al secretariat nacional, l’excridaire Sànchez és el candidat que més consens genera.

BarcelonaRespecte pels processos interns de l’entitat, però, a priori, elogis per al virtual candidat a rellevar Carme Forcadell al capdavant de l’Assemblea. En resum, així rebien ahir els partits sobiranistes -des de CDC fins a ERC, passant per ICV- que l’exdirigent de la Crida i actual adjunt al síndic de greuges, Jordi Sànchez, es perfili, tal com va avançar diumenge a la nit l’ARA, per rellevar Forcadell al capdavant de l’organització.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer a referir-s’hi ahir va ser el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, que va definir Sànchez, vinculat durant anys als ecosocialistes, com un “fantàstic professional i activista”. Això sí, el líder ecosocialista, que es va despenjar de la negociació del full de ruta impulsada, entre d’altres, per l’ANC, va mantenir distància amb el procés de relleu intern fins que es formalitzin les candidatures al secretariat nacional, al llarg d’aquesta setmana, i se n’escullin els membres en una jornada electoral el 9 de maig.

En una línia similar es va manifestar en declaracions a l’ARA el coordinador general de CDC, Josep Rull, que si bé va preferir mantenir-se neutral amb les “dinàmiques internes” de l’ANC, també va elogiar Sànchez: “Té una llarguíssima trajectòria i un prestigi important en l’àmbit del sobiranisme i dels moviments socials”.

També la portaveu d’ERC, Anna Simó, expressava ahir després de la reunió de la permanent nacional el “respecte a la trajectòria i capacitats” de Sànchez per rellevar Forcadell al capdavant de l’ANC. Com Rull i Herrera, però, va voler mantenir-se al marge del debat intern d’una entitat que ha viscut moments convulsos al voltant del relleu al secretariat de l’entitat que els republicans consideren la joia de la corona de l’independentisme. “Tot el que decideixin els socis de l’ANC, a ERC ens semblarà fantàstic”, deia Simó.

Candidat virtual de consens

Sànchez és el nom que més consens genera per rellevar Forcadell. Els sectors de la direcció actual que l’impulsen aposten per imprimir a la nova cúpula un perfil més social que faciliti sumar capes socials provinents del federalisme al projecte independentista. És en aquest punt, i també en el fet que pugui reenganxar ICV en l’acord pel full de ruta, que coincideixen a veure potencial en la trajectòria de Sànchez.

Sigui com sigui, el nou líder de l’ANC haurà de governar una realitat complexa. L’entitat, no exempta de les pressions dels partits, està sotmesa a tensions que amenacen la seva cohesió, com ara el debat sobre si cal o no conformar una llista unitària amb, almenys, CDC i ERC. En aquest sentit treballen sectors de la cúpula sortint liderats pel coordinador d’incidència política en funcions, Pere Pugès. Pretenen facilitar la conformació d’un secretariat posicionat a favor de l’anomenada llista unitària, en la qual volen almenys CiU i ERC, una via que preveuen que rebutjaria la CUP, a qui reserven el paper de pal de paller “antisistema”. Així, Pugès promou un manifest cívic per reobrir el debat entenent que només així es garanteix el caràcter plebiscitari del 27-S. Uns moviments que rebutgen Forcadell i el seu entorn, que creuen que aboquen el sobiranisme a reproduir una batalla caïnita.

Mentrestant, ahir la portaveu i candidata de C’s a Barcelona, Carina Mejías, va instar la fiscalia a actuar contra l’ANC per les crides a la desobediència. “Són actituds antidemocràtiques, totalitàries i absolutament rebutjables”, va dir.

stats