Política 14/12/2016

Les entitats sobiranistes demanen als "futurs magistrats de la República Catalana" que arxivin el cas Forcadell

Els expresidents del Parlament fan una crida perquè la ciutadania es mobilitzi als ajuntaments i al TSJC

Aleix Moldes
3 min
Els expresidents del Parlament i les entitats sobiranistes es mobilitzen en suport de Carme Forcadell

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Carme Forcadell, declararà davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) divendres que ve acompanyada de "milers" de persones. Les entitats sobiranistes han convocat diferents actes de suport dijous i divendres als quals s'han sumat els expresidents del Parlament Ernest Benach, Joan Rigol i Núria de Gispert. Aquest dilluns, des del Parc de la Ciutadella i a les portes de la cambra catalana, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha demanat públicament al tribunal que arxivi la causa contra la segona autoritat del país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Encara ara el tribunal té l'oportunitat de rectificar, arxivar el cas i dir que la Fiscalia no té raó. Bona part dels jutges que escoltaran la declaració de la presidenta estem convençuts que seran magistrats de la futura República Catalana. Els demanem que pensin amb perspectiva històrica. Que no siguin els que tinguin el dubtós honor d'haver portat a judici la presidenta d'un Parlament democràtic", ha reclamat Sànchez en un acte que, a més dels expresidents de la cambra, també ha comptat amb la participació dels presidents d'Òmnium, l'AMI i l'ACM.

Dijous al vespre les entitats convoquen la ciutadania al davant dels ajuntaments catalans i divendres ho tornen a fer, en aquest cas al davant de la seu del TSJC, al passeig de Lluís Companys de Barcelona. "Quan s'intenta silenciar a través dels tribunals el debat polític del nostre país, entenem que s'està intentant silenciar tot un poble", ha subratllat la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras. "I si s'acaba jutjant la presidenta del Parlament, s'estarà jutjant tot un poble", ha afegit.

El lema de les mobilitzacions serà 'Per la democràcia, defensem les nostres institucions', i anirà acompanyat d'un manifest titulat 'El Parlament som tots', que es llegirà a les places. Aquest dimecres, els expresidents han deixat clar que ells també haurien permès el debat de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, encara que el Tribunal Constitucional (TC) els hagués instat a excloure-les del plenari. "Carme, si jo hagués estat en el teu lloc hauria fet exactament el mateix que vas fer tu", han repetit un a un Benach, Rigol i De Gispert.

"Aquest és un Parlament sobirà que debat políticament i aprova lleis i resolucions. I ningú ens ha de prohibir fer això", ha destacat De Gispert. "El Parlament és nostre i només nostre", ha assenyalat Rigol rebutjant que els tribunals s'immisceixin en els afers parlamentaris. Expresidents i entitats han afirmat que el cas contra Forcadell no interpel·la només els sobiranistes, i estan convençuts que tots els "demòcrates" s'hi haurien d'oposar.

Apel·lació a la Unió Europea

"Ens trobem davant un fet inèdit en l'Europa del s XXI. Una presidenta s'exposa a ser inhabilitada per donar la paraula als representants escollits democràticament pel poble de Catalunya. Aquest fet no pot passar desapercebut a les instàncies europees", ha opinat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. En la mateixa línia, el seu homòleg a l'ANC ha recalcat que "Europa no pot girar la cara al que està succeint al país".

"En un any l'estat espanyol tindrà el dubtós mèrit de situar-se al capdavant dels estats que han portat a la banqueta dels acusats el president d'un país per posar les urnes i la presidenta del Parlament per facilitar el debat", ha lamentat Sànchez.

En el manifest de suport a Forcadell que les entitats sobiranistes llegiran aquest proper dijous subratllen la necessitat d'acabar amb la "judicialització de la política", refermen el compromís amb el referèndum d'independència i es mostren favorables al diàleg "d'acord amb les majories que neixen de les urnes i que configuren, donen sentit i legitimen el Parlament i els plens municipals".

stats