Política 25/06/2014

La UCE focalitzarà els cursos d'aquest agost en els passos de Catalunya cap a l'estat propi

Pujol, Forcadell, Casals i representants de les forces del dret a decidir protagonitzaran diversos debats amb el títol global de "2014. Any zero"

Josep Gudiol
2 min

BarcelonaLa Universitat Catalana d'Estiu (UCE) ha presentat aquest dimecres la programació dels cursos que es realitzaran del 16 al 24 d'agost a Prada (Conflent), a la Catalunya Nord, i que estaran molt focalitzats en els passos cap a l'estat propi. El lema d'aquest any dels cursos de la UCE és "1714–1914–2014", amb motiu de la commemoració del tricentenari de la caiguda de Barcelona enfront les tropes de Felip V, la creació al 1914 de la Mancomunitat de Catalunya i, per últim, la consulta del 9 de novembre d'aquest 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels focus d'atenció d'aquesta 46a edició de la UCE serà l'entrevista, el dia 19 d'agost, de Mònica Terribas a l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, que analitzarà d'on ve el procés cap a la independència. Pel dia següent està programat un debat amb representants dels quatre partits a favor de la consulta: Josep Rull (CiU), Gemma Calvet (ERC), Dolors Camats (ICV-EUiA) i David Fernàndez (CUP). Ja el dia 22 se celebrarà un altre debat, centrat en quins han de ser els propers passos en el procés sobiranista, en què participaran la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, la màxima responsable d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i la degana de la facultat d'Econòmiques de la UB, Elisenda Paluzie.

Tots aquests actes s'engloben dins d'un mateix paraigua: "2014. Any zero" és la denominació triada pels organitzadors per definir el gruix d'aquests debats que es desenvoluparan als cursos de Prada.

Salvador Alegret, rector de la UCE, ha explicat en la presentació dels cursos que la Universitat Catalana d'Estiu es defineix com a “popular, lliure i profundament catalana”. Els cursos, ha dit, són "la festa major de la cultura dels Països Catalans". Tot i que ha lamentat que l'impacte de la crisi econòmica ha limitat molt les possibilitats de la UCE (el pressupost d'enguany puja a 350.000 euros), l'esforç de la Generalitat amb el seu patrocini, així com la col.laboració de vàries institucions, han fet possible el manteniment del programa. Ha reconegut, també, que la proximitat de la consulta sobiranista ha fet créixer l'assistència tant de professors com de públic.

stats