L’EDITORIAL
Editorial 10/10/2015

Un Nobel a Tunísia que premia la negociació política

El guardó a quatre organitzacions de la societat civil valora el seu paper com a garants del diàleg

2 min

El premi Nobel de la pau 2015 al Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia està tenint moltes lectures, però totes les anàlisis coincideixen a remarcar que, més enllà del reconeixement concret a les organitzacions que han contribuït a la transició pacífica i consensuada del país del Magrib, és un premi a la Política en majúscules, és a dir, a la negociació i el pacte com a eix imprescindible de tota societat democràtica. El jurat del Nobel ho deixa ben clar quan diu que el premi “és per al Quartet, no per a cada una de les quatre organitzacions que en formen part”. S’ha valorat l’esforç conjunt per damunt de les sensibilitats i els interessos particulars.

El Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia, creat el 2013 en un moment en què semblava que la revolució popular per derrocar la dictadura de Ben Ali semblava a punt de trontollar, està integrat per quatre organitzacions de la societat civil tunisiana: el sindicat Unió General Tunisiana del Treball; l’agrupació empresarial Confederació Tunisiana d’Indústria, Comerç i Artesania; l’entitat social Lliga Tunisiana de Drets Humans, i l’organisme professional Ordre Nacional dels Advocats de Tunísia. És a dir, hi són gairebé tots els agents de la societat civil que, des de posicions diverses, han treballat de manera conjunta per aconseguir que hi hagués prou pau social perquè l’assemblea constituent fes una nova carta magna i unes eleccions lliures que l’any passat van donar el poder a Nidaa Tounes, una formació laica nascuda dels valors de la Primavera Àrab. Va ser a Tunísia, precisament, on va néixer aquest moviment que des del 2011 va recórrer molts països de la zona. També ha sigut l’únic, de moment, en què s’ha consolidat.

El premi es pot interpretar també com una mostra de suport a aquest camí per aconseguir més democràcia en països on abunda l’autarquia, però sobretot posa l’èmfasi en la idea que ha de ser la mateixa societat civil qui ha de vigilar i tenir cura que aquest procés arribi a bon port. Com bé diu el nostre analista Rafael Grasa, és un premi que encoratja perquè, en moments en què el discurs públic torna a estar ple de radicalisme, és una incitació al diàleg i la negociació.

stats