GUARDONS
Cultura 03/04/2013

Es redueixen els Premis Nacionals de Cultura a 10

Núria Closas
1 min

Barcelona.El govern ha reduït els Premis Nacionals de Cultura, dotats cadascun amb 18.000 euros, de 16 a només 10 guardons. La nova denominació dels premis serà només Premi Nacional de Cultura, després que el decret aprovat ahir hagi abolit les categories (que anaven des d'arquitectura, circ i còmic fins a cultura popular, patrimoni cultural i projecció social de la llengua catalana).

Amb aquesta decisió, la Generalitat pretén tallar el "creixement il·limitat de categories per posar èmfasi en l'oportunitat de les que excel·leixin en la seva qualitat". El decret també estableix una convocatòria pública dels premis per permetre que s'hi presentin noves candidatures. Una mateixa persona o entitat només podrà obtenir un premi.

Els Premis Nacionals de Cultura són el màxim reconeixement institucional a la cultura i a la creació artística catalanes. Es van instituir el 1995 -inspirant-se en els guardons de la Generalitat republicana del 1932 i el 1938- i des del 2009 els concedeix el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.

stats