FINANCES
Economia 23/07/2014

El BBVA retallarà un 40% de CatalunyaCaixa

El banc guanyarà 300 milions anuals des del 2018 en una entitat on hi haurà nombrosos acomiadaments

Albert Martín Vidal / Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Els detalls de la compra de la històrica entitat catalana apunten que el BBVA en pot treure un rendiment del 15%.

Barcelona / MadridEls experts en fusions i adquisicions expliquen que un dels principals eufemismes del vocabulari financer és la paraula sinergies. Aquest concepte, expliquen, no vol dir sinó retallada. I habitualment equival a acomiadaments. Els treballadors de CatalunyaCaixa, doncs, tenen motius per preocupar-se: l’endemà de l’anunci que l’entitat passarà a ser part del BBVA, el banc d’origen basc va anunciar als seus accionistes que un dels “principals impactes” de la transacció seran unes “sinergies de costos estimats de fins al 40% de la base de costos de CatalunyaCaixa”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sindicat majoritari de l’antiga caixa catalana, el CIC, assumeix aquesta xifra i tem que hi haurà una “quantitat important d’acomiadaments o bé el tancament dels serveis centrals”. Així ho explicava ahir el seu president, Jordi Campins, que ha demanat ja una reunió amb l’actual president de l’entitat, José Carlos Pla, per parlar-ne. “Estem preocupats perquè això pot anticipar una destrucció de llocs de treball que aquí ja s’ha fet: ja hi ha hagut aquesta reestructuració”.

El preu real, una ganga

Tot i aquests indicis, els plans concrets de reestructuració del BBVA encara no es coneixen. El seu president, Francisco González, afirmava ahir que encara és d’hora per saber si mantindran la marca CatalunyaCaixa, un fet decisiu per saber si el banc vol fer una absorció de caràcter dur o si vol mantenir l’estructura de la tercera entitat catalana. En qualsevol cas, el banc preveu gastar 450 milions en els costos de reestructuració.

El que sí que té clar el BBVA és que ha fet una molt bona operació a la qual podrà treure partit en molt poc temps: la compra de CatalunyaCaixa li podria sortir a González per molt menys del que oficialment va anunciar dilluns el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Aquest organisme va assenyalar ahir que només tenen assegurats 920 milions d’euros de la venda, ja que uns 277 milions queden pendents d’una resolució de la direcció general de Tributs. Es tracta d’una consulta del BBVA sobre uns 400 milions d’actius fiscals diferits lligats a la Sareb (el banc dolent ). El preu de venda s’acabaria reduint si abans de la data del tancament definitiu de l’operació les autoritats fiscals no s’haguessin pronunciat.

Però no es tracta de l’única possible rebaixa. El FROB ha ofert 185 milions d’euros de garanties davant qualsevol eventualitat que pugui patir el BBVA amb l’absorció de CatalunyaCaixa, com per exemple resolucions de casos per preferents o deute subordinat. Aquestes garanties, però, podrien arribar a assumir unes pèrdues màximes de 531,3 milions. Això seria només “assumint que tots els preferentistes anessin a judici, per exemple”, van assenyalar ahir fonts del FROB.

Si fos així, i tenint en compte que no s’incloguessin els 277 milions d’euros dubtosos, l’entitat acabaria pagant només 388,7 milions d’euros per la compra de CatalunyaCaixa. Això significaria que el FROB, que té un 66% de la històrica entitat catalana, només recuperaria 256,54 milions per la venda i que els contribuents haurien acabat assumint 11.795,46 milions del total de 12.052 milions del rescat. “Total, al contribuent ja li és igual”, van acabar dient ahir les fonts de l’organisme.

Importants beneficis

Però el preu no només serà més baix, sinó que els beneficis futurs s’endevinen molt elevats. Les previsions del banc passen per guanyar diners ja el segon any i per obtenir 300 milions d’euros anuals a partir del 2018, amb un notable retorn sobre la inversió del 15% i tot plegat amb uns “riscos molt baixos”, segons Jaime Sáenz de Tejada, director d’estratègia i finances del BBVA. El banc també assumeix en la informació que ha fet arribar als seus accionistes que en l’operació guanyarà 1,5 milions de clients, cosa que equival a dir que amb el canvi de titularitat de l’antiga caixa no es produirà cap fuga de dipòsits.

Davant aquestes xifres, el FROB es va limitar ahir a expressar la seva satisfacció. Tot i admetre que l’Estat perdrà prop de 12.000 milions en el salvament de CatalunyaCaixa, l’organisme va defensar que si s’hagués optat per liquidar l’entitat s’haurien hagut d’injectar fins a 17.846 milions, segons un informe de tres experts independents que el FROB assegura haver encarregat. L’organisme creu que la venda és bona: “Pocs hauríem apostat per una oferta de 1.200 milions”, van assenyalar.

Les xifres presentades pel BBVA també van confirmar les baixes ofertes presentades pel Banc Santander i CaixaBank. El FROB es va negar a donar dades, però ahir va assenyalar que una de les dues entitats perdedores va fer una oferta “molt discutible i fins i tot inacceptable” per CatalunyaCaixa.

Les dues entitats derrotades van evitar ahir fer comentaris sobre el desenllaç del procés. Fonts de CaixaBank van recordar que en tots els processos en què han participat fins ara apliquen el concepte de “disciplina financera” i se centren a fer que els números encaixin. A més, van afirmar que al llarg del procés mai se’ls va indicar des del FROB que estiguessin ultimant una oferta baixa.

El Santander, per la seva banda, recordava que les ofertes són confidencials. Al llarg de les últimes setmanes ha insistit que estava fent els números amb el mateix rigor que en totes les seves operacions.

stats