SECTOR PÚBLIC
Economia 27/12/2012

Els funcionaris catalans cobren avui la nòmina ajornada i retallada

Els treballadors públics catalans esperen rebre avui la nòmina del desembre, que arriba tard i retallada. Hisenda ha aplicat la cotització de la paga extra tot i que aquest any ningú l'ha cobrat

E.f.
2 min

BarcelonaL'embolic amb les nòmines dels empleats de la funció pública quedarà avui parcialment resolt si, com està previst, la Generalitat els paga la nòmina del desembre, que aquest any arriba una setmana més tard del que és habitual i sense la paga extraordinària, que el govern espanyol ha suprimit d'acord amb el full de ruta de l'austeritat. Però els treballadors catalans temen que, a banda del retard, la nòmina del desembre serà inferior a la d'altres mesos ordinaris, veient que Hisenda ha reconegut que ha carregat les cotitzacions de la paga extra a molts funcionaris, encara que cap no la cobri.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El departament que dirigeix Cristóbal Montoro va disculpar-se dimarts al vespre -el dia de Nadal- amb un breu comunicat en què es comprometia a esmenar l'error i a restablir en els pròxims tres mesos els diners descomptats, que corresponen a les "cotitzacions per drets passius i aportacions a mutualitats", que és el sistema pel qual cotitzen els funcionaris de carrera de l'administració de l'Estat, els cossos estatals i els funcionaris docents que han aprovat oposicions, entre d'altres. Queden exclosos d'aquest col·lectiu, però, el gruix de funcionaris autonòmics, els dels ajuntaments, el personal laboral i els interins, per a qui les cotitzacions es calculen sobre 12 pagues i no sobre 14, per la qual cosa no formarien part dels empleats a qui Hisenda s'ha compromès a compensar pel seu error amb l'extra.

El portaveu de la funció pública de la UGT de Catalunya, Xavier Casas, va lamentar ahir el "desgovern" que per segon any consecutiu han patit els treballadors públics a l'hora de cobrar l'últim mes de l'any. Va lamentar que el govern en funcions de la Generalitat s'hagi negat a rebre els representants sindicals les últimes setmanes i hagi informat només via intranet del retard en el cobrament dels sous.

"Hem passat un Nadal en què 200.000 empleats no han rebut ni paga extra ni la nòmina per fer les despeses pròpies d'aquests dies. Hem de recordar que som empleats de la Generalitat i no ens serveix l'excusa que se'ns ha donat dient que no havia arribat la bestreta de Madrid i no se'ns podia pagar", va insistir el portaveu sindical. El Govern ha confirmat que avui tots els treballadors tindran la nòmina al seu compte.

Els sindicats també han retret a la Generalitat que no hagi plantejat solucions pal·liatives a la supressió de la paga extraordinària, com ara avançar al gener la paga d'estiu del 2013, una mesura que s'ha consensuat en alguns ajuntaments (com ara el de Barcelona). També estudien aquesta via algunes comunitats, com ara el País Basc, que preveu discutir divendres al Parlament si avança la paga de l'any que ve. "Aquí sembla que no governa ningú, no tenim interlocutors", va lamentar Casas, i va avisar que exigiran una trobada amb el departament d'Economia si a la nòmina que reben avui hi detecten errades en el càlcul de les cotitzacions o bé a les retencions d'IRPF.

stats