ALIMENTACIÓ
Economia 01/03/2013

Les vendes de cava pugen en el millor any exportador

El sector supera els 243 milions d'ampolles comercialitzades el 2012, un 66% al mercat internacional

Elena Freixa
2 min
El Consell Regulador del Cava va destacar ahir els resultats "excel·lents" en un moment difícil.

Barcelona.El sector del cava va capejar la crisi a Espanya amb un increment rècord de les vendes a l'exterior que va permetre tancar el 2012 amb 234 milions d'ampolles venudes a tot el món, 3,6 milions més que l'any anterior. En total, es van vendre fora d'Espanya 161 milions d'ampolles, nou milions més, de manera que l'exportació ja suposa el 66% de les ampolles que es comercialitzen, segons el balanç fet públic ahir pel Consell Regulador del Cava. La facturació va resistir i va arribar als 954,4 milions d'euros, un 0,6% més que durant el 2011.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de l'ens, Gustavo García Guillamet, va destacar els resultats "excel·lents" en un any complicat a causa de la crisi, especialment a Espanya, on les vendes van caure un 6,2%, fins als 81,8 milions d'ampolles. El Consell va demanar el suport de les administracions espanyola i catalana perquè vénen "moments difícils". García Guillamet va recordar que Espanya és el mercat del món on més cava es ven, seguit a molta distància per l'alemany, que s'apropa als 40 milions d'ampolles. Malgrat l'impacte de la crisi i d'un quart trimestre marcat per un Nadal fluix pel que fa al consum, el mercat espanyol va resistir una mica més bé que el 2011, quan la caiguda de les vendes va ser del 8,7%.

Els preus pujaran el 2013

El Consell Regulador del Cava va reconèixer que els preus poden pujar una mica aquest 2013 a causa d'una baixada de producció durant la verema, tot i que descarta que l'efecte sigui prou important perquè se'n ressentin les vendes.

Pel que fa als mercats d'exportació, a la UE es fan tres quartes parts de les vendes fora d'Espanya. Alemanya és la principal destinació, seguida del Regne Unit, Bèlgica i els Estats Units. El Japó ocupa el cinquè lloc i creix per sobre del 30%, mentre que entre els emergents destaquen el Brasil, Rússia i la Xina. En aquests dos últims països les vendes estan encara per sota del milió d'ampolles, però els creixements interanuals superen el 64% i el 50%, respectivament.

stats