PRÒXIM ORIENT
Internacional 02/08/2014

La captura d’un soldat israelià complica la fi de l’ofensiva a Gaza

La treva humanitària d’ahir va durar només 2 de les 72 hores previstes

Isabel Kershner
4 min

JerusalemAltre cop una treva humanitària a Gaza ha fracassat i, altre cop, Hamàs i Israel se n’han responsabilitat mútuament. El mateix guió que les anteriors temptatives. Però, més enllà dels alto el foc que alleugereixin les dures condicions dels residents de la franja, la jornada d’ahir pot marcar un punt d’inflexió en el conflicte. La captura d’un soldat israelià podria dificultar, encara més, una solució pacífica a llarg termini i fins i tot barrar el pas a noves rondes de contactes entre les dues parts i els seus aliats. El temps ho dirà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La notícia de la desaparició del soldat Hadar Goldin, de 23 anys, ha tornat a Israel la mateixa sensació que va envair la societat el 2006, quan Gilad Shalit va ser capturat. En aquella ocasió, la campanya militar per trobar-lo va provocar més de 300 palestins morts a la franja. No va ser fins cinc anys després que el soldat va ser alliberat per un intercanvi amb un miler de presos palestins. Ara, per contra, l’ofensiva ja està en marxa -dimarts entrarà en la seva quarta setmana- i no se sap si el govern de Benjamin Netanyahu estaria disposat un altre cop a pagar l’alt preu de tants milicians en llibertat.

El dia va començar amb l’esperança que les 72 hores de treva pactada per Hamàs i Israel i proposada per les Nacions Unides servís per facilitar l’accés d’aliments i d’altres productes de primera necessitat. Però tan sols 90 minuts després que s’iniciés formalment la fi de les hostilitats, l’exèrcit hebreu va donar per acabat l’intent en descobrir que un dels seus soldats havia estat capturat en una incursió de milicians palestins a través dels túnels soterranis que travessen la franja. Segons un portaveu militar israelià, els milicians de Hamàs van sorprendre un grup de soldats, en van matar dos i al tercer el van arrossegar cap a dins del túnel. “L’alto el foc ha acabat”, va anunciar el portaveu de l’exèrcit, que ahir a la nit buscava el jove segrestat.

Condemna d’Obama

Hamàs, per la seva banda, va acusar Israel d’utilitzar com a excusa la captura del soldat per “cobrir les massacres bàrbares” comeses per l’exèrcit a Rafah, en relació a l’atac en què van morir més de 50 persones que havien tornat per inspeccionar les cases que havien evacuat.

A nivell polític, el president dels Estats Units, Barack Obama, va condemnar la captura del soldat i en va reclamar a Hamàs l’alliberament “immediat” i sense condicions. Obama continua sense moure’s del seu suport a Israel i, en una roda de premsa a la Casa Blanca, va assenyalar que amb un soldat segrestat serà “difícil” intentar un nou alto el foc apuntant que Israel i la comunitat internacional augmentin la seva desconfiança amb Hamàs i la seva voluntat de mantenir la treva.

En la mateixa línia es va pronunciar el director general de l’ONU, Ban Ki-moon, que va reclamar la llibertat del jove militar i va lamentar el trencament de la treva, això sí, sense mullar-se en assenyalar culpables. Com es podia esperar, el primer ministre Netanyahu no va tenir miraments: “Els palestins han violat l’alto el foc humanitari de manera descarada i unilateral i han atacat els nostres soldats després de les 9 del matí”, va dir Netanyahu a Kerry, i va afegir que “Hamàs i la resta d’organitzacions terroristes de Gaza en patiran les conseqüències”.

El trencament de l’alto el foc suposa un altre fracàs dels altres intents, però amb l’agreujant que aquest comptava amb el beneplàcit de les dues parts i s’havia fixat per a tres dies. Al final, una hora i mitja. A més, es produeix en vigílies d’una trobada entre negociadors israelians i palestins prevista per a aquest cap de setmana al Caire per mirar de resoldre un conflicte que ahir es va cobrar la vida de 70 persones i ja suma 1.450 palestins morts i 64 d’israelians. Amb aquestes xifres, l’operació Marge Protector ja és la campanya militar més mortífera contra la franja. Segons els termes de la treva, l’exèrcit d’Israel podia quedar-se a Gaza i seguir destruint els túnels, considerats per Netanyahu com l’objectiu principal de l’operació terrestre.

Una negociació multibanda dels EUA fins a Qatar

El conflicte del Pròxim Orient ha deixat de ser un tauler d’escacs per convertir-se en una partida global amb una infinitat de jugadors. La negociació de la treva frustrada en va ser un exemple. La van anunciar els Estats Units i l’ONU a última hora de dijous i va ser després que el secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, rebés la garantia de Qatar que Hamàs -que també ho havia confirmat a l’ONU- es comprometia a respectar-la. Una nova mostra va ser ahir a la nit, quan John Kerry va despenjar el telèfon i va trucar als seus homòlegs qatarià i turc per demanar-los la seva mediació en l’alliberament del soldat israelià segrestat ahir. I, a tot això, Egipte s’ha erigit com l’indret on s’haurien de celebrar uns primers contactes entre una delegació israeliana i una de palestina per negociar una sortida a l’actual escalada de violència.

stats