Les claus
Internacional 28/11/2014

Oferta de millora fiscal per a Escòcia

Londres proposa cedir l’IRPF i part de l’IVA a Edimburg després del no a la independència

Oriol Gracià
4 min

EdimburgEl 1769 l’enginyer escocès James Watt va patentar la màquina de vapor, decisiva per a la Revolució Industrial. Al Museu Nacional d’Edimburg se’n conserva una d’original, que s’exposa al costat del cos dissecat de l’ovella Dolly, el primer mamífer clonat per un equip d’investigadors escocesos ara fa gairebé vint anys. Ahir, però, l’atenció dels visitants del museu no estava en les proeses dels científics i enginyers, sinó en la presència de Lord Robert Smith, el president de la Comissió sobre l’Autonomia Escocesa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Smith va escollir la lluminosa galeria victoriana que connecta les dues parts de l’edifici per presentar l’informe que ha de posar les bases de les relacions polítiques entre el Regne Unit i Escòcia després de la victòria del no en el referèndum d’independència del 18 de setembre. I com a resposta a les promeses de descentralització que els partits unionistes van fer durant la recta final de la campanya, la Comissió va proposar la transferència de l’impost de la renda al Parlament d’Escòcia.

L’informe també recomana cedir el 10% dels ingressos de l’impost de l’IVA i la competència per regular l’impost que s’aplica sobre el trànsit aeroportuari. El document és fruit de dos mesos de feina d’una comissió transversal integrada pels cinc principals partits britànics i escocesos -laboristes, conservadors, liberaldemòcrates, independentistes i ecologistes-, però també per organitzacions cíviques i socials.

En la seva intervenció, Robert Smith va subratllar que “les recomanacions plantejades suposen la transferència més gran de poders des de la creació del Parlament d’Escòcia [el 1999]”. “Aquest és un acord que ha demanat compromís per part de tots els partits. En alguns casos haurà significat transferir més poders dels que alguns partits volien, mentre que en d’altres l’acord haurà quedat curt. Això mostra que, malgrat les dificultats, els nostres polítics han treballat intensament per aconseguir un pacte. Admiro que ho hàgim aconseguit”, va dir ahir Smith.

Però, certament, l’acord no satisfà tothom. David Cameron, el primer ministre britànic, es va mostrar orgullós de l’acord pres pels polítics: “Mantenim la promesa de més descentralització que vam fer al poble escocès”. El Partit Laborista, que s’havia resistit a la transferència de l’impost de la renda perquè “portaria cap a la independència per la porta del darrere”, va acabar cedint, segurament per intentar frenar la caiguda de suports a Escòcia i l’imparable augment d’adhesions al Partit Nacional Escocès (SNP) dels últims dos mesos.

L’escepticisme independentista

Precisament són els nacionalistes els que miren amb més escepticisme les propostes de la Comissió. Segons John Swinney, el nou vice primer ministre escocès, “la proposta que queda molt lluny dels poders promesos durant la campanya del referèndum”. “D’acord amb aquest document, només podrem gestionar menys del 30% dels nostres impostos, i menys del 20% de la despesa en benestar social estarà transferida. Això no és una llei de descentralització, això és simplement la llei de Westminster”, va assegurar Swinney.

Mentre alguns diaris de Londres van parlar ahir de concessions excessives, les veus discrepants es van fer notar sobretot entre els periodistes escocesos. El columnista polític Stuart Campbell va recordar que, “malgrat algunes aportacions positives, les recomanacions de la Comissió Smith són només això, recomanacions. No són llei i no comprometen ni cap govern ni cap partit”. “La Comissió, per exemple, recomana la gestió de les taxes aeroportuàries, un aspecte que ja s’havia inclòs en la Comissió Calman del 2009 i que encara no s’ha fet efectiu”, explicava Campbell.

L’informe va ser rebut amb relatiu optimisme per la nova primera ministra i líder de l’SNP, Nicola Sturgeon, que va voler deixar clar que, independentment d’aquest acord, “Escòcia continuarà avançant cap a la independència perquè aspira a assumir totes les competències excepte les de política monetària, política exterior i defensa”.

Ara l’informe de la Comissió servirà de base per redactar un primer esborrany legislatiu que hauria d’estar enllestit a finals de gener. Tot i així, els tràmits parlamentaris per formalitzar la transferència de poders no arribarien fins passades les pròximes eleccions generals del Regne Unit, previstes per al mes de maig.

Una proposta negociada contra rellotge

D’on ve la iniciativa?

La Comissió sobre l’Autonomia Escocesa la va crear el primer ministre britànic, David Cameron, l’endemà del no en el referèndum d’independència. Dos mesos després ha tret les primeres conclusions, que s’esperen transformar en un esborrany de llei per al gener.

Què guanya Escòcia?

Escòcia tindrà amplis poders fiscals amb el control sobre l’impost de la renda i la recaptació del 10% de l’IVA. També podrà maniobrar àmpliament en qüestions relacionades amb l’estat del benestar. I abaixa l’edat de vot als 16 anys a les eleccions al Parlament d’Edimburg.

Quin pot ser l’entrebanc?

David Cameron busca una fórmula per donar vot només als diputats anglesos quan a Westminster es tractin qüestions d’Anglaterra. Els recels laboristes a qualsevol moviment en aquest sentit pot tenir efectes sobre el ritme de cessió de nous poders a Escòcia.

stats