Llegim 09/03/2013

Kosmopolis, l'espectacle de la literatura

Des de l'any 2002, el CCCB programa Kosmopolis, un festival que s'acosta al món literari des del triple vessant de la paraula: impresa, oral i electrònica. El seu director, Juan Insua, recorre els tres eixos temàtics de la setena edició, que es fa del 14 al 16 de març: la ciència, l'humor i la ciència ficció

Jordi Nopca
4 min

Fa més d'una dècada que Kosmopolis prova de respondre a l'interrogant sobre com pot ser un festival de literatura al segle XXI a través de la triple exploració de la paraula, l'escrita, l'oral i l'electrònica, i amb la integració de gèneres com la ciència-ficció i l'humor, considerats menors per una part del sistema literari. "Les fires del llibre fan el seu paper des de fa anys, però la nostra voluntat era inventar alguna cosa nova -diu el director, Juan Insua-. Des d'un primer moment ens vam plantejar que fos un festival heterodox i obert. El fet de ser una trobada biennal era un repte i alhora un estímul: entre una edició i l'altra hi ha força temps, i per no desaparèixer hem mantingut el festival viu a través d'actes puntuals o de la difusió a través de xarxes socials".

Des del 2002, per Kosmopolis hi han passat un ampli ventall d'escriptors, des de Ian McEwan, Bernardo Atxaga, Quim Monzó, Robert Coover, Alessandro Baricco i Mario Vargas Llosa fins a Jostein Gaarder, Emili Teixidor i Carlos Ruiz Zafón. El pensament contemporani ha quedat representat amb noms com Tzvetan Todorov, Claudio Magris, Zygmunt Bauman, Alberto Manguel i Roger Chartier. L'oralitat, recitada o musicada, hi ha tingut un paper destacat també: en el primer apartat hi han actuat Drago Jancar, Xavier Theros, Perejaume, Lydia Lunch i Gonzalo Escarpa; en el segon, Arnaldo Antunes, Lou Reed i Laurie Anderson, Agustí Fernández i Lluís Llach.

Una edició marciana

Dels tres eixos temàtics principals, dos són la ciència i la ciència-ficció. "L'any 1959 C.P. Snow, físic i novel·lista, deia que els homes de ciències i de lletres estan condemnats a entendre's -recorda Insua-. Més de tres dècades més tard, John Brockman publicava l'assaig La tercera cultura , on se centrava en els avenços dels investigadors de primer nivell en contrast amb la pèrdua de pes de l'intel·lectual". Entre els actes programats en aquest bloc destaca la xerrada de Sonia Fernández Vidal sobre física quàntica (16 de març, 11.30 h), el diàleg de Nacho Vigalondo i Jorge Carrión sobre el tractament de la ciència-ficció al cinema i a les sèries de televisió (15 de març, 21.30 h) i un concert de cançons basades en la ciència, amb la participació de Glissando* , Bläue i PulpoPop (16 de març, 12.30 h). "A banda de les activitats del programa, em sembla molt interessant l'arrencada del programa Barcelona lectora amb una sessió sobre El cervell lector a càrrec de dues grans especialistes, Joanna Sierpowska i Diana López Barroso , el dia 15 de març, a la Reial Acadèmia de Medicina, el mateix lloc on va treballar Santiago Ramón y Cajal".

Un festival amb humor

Insua remarca que des dels inicis Kosmopolis ha volgut donar veu a escriptors que han escrit pàgines de literatura amb sentit de l'humor. "Hem decidit que en aquesta edició hi aprofundiríem, perquè en un temps de crisi econòmica, política i de valors, totes les manifestacions de l'humor donen molt de si", reconeix el director del festival. Hi haurà dos grans actes en què l'humor serà el fil protagonista. A Humor sostenible , Andreu Buenafuente i Juan José Millás reivindicaran la importància de la rialla a la literatura, als mitjans de comunicació i en la cultura popular (16 de març, 21 h). La nova edició de Cafè Europa -recital i performance- serà protagonitzada per rapsodes com Carles Hac Mor , Josep Pedrals , Eduard Escoffet , Juan de Diego i Krysztof Czyzewski (16 de març, 21 h).

Un tast de novel·la gràfica

"En l'apartat de noves exploracions, enguany ens vam proposar dedicar un espai al còmic i a la novel·la gràfica", explica Insua. En col·laboració amb el British Council es farà una aproximació a la producció del Regne Unit a partir de quatre actes, entre els quals hi ha la xerrada de Paul Gravett sobre els còmics del segle XXI (16 de març, 19.30 h) i la repassada que Dave McKean farà a la seva obra gràfica, tant en el camp de la il·lustració com en el dels còmics, a més de comentar les seves contribucions al cinema, l'art i la música (15 de març, 20.30 h).

Els futurs de la lectura

Tot i que aquesta és una edició de "resistència i supervivència", en què la reducció del pressupost oscil·la entre un 30% i un 40% respecte del 2011, Juan Insua està convençut que el text continua tenint una gran importància a la societat actual. "No estic d'acord que tota novetat trivialitzi el que hi havia fins ara -admet-. Entenc que internet pot provocar pànic en una generació que no en coneix les eines, però també hi ha un aspecte de democratització. Aquesta revolució no l'aturarà ningú". Antonio G. Iturbe i J.J. Millás parlaran sobre els futurs de la lectura i de les biblioteques en el món digital (15 de març, 12 h).

En paral·lel als actes singulars, Kosmopolis programa per tercera vegada consecutiva el Bookcamp , un espai de tallers, xerrades, conferències i assessories. "D'una banda, la indústria editorial està en crisi. De l'altra, el format digital et permet arribar a ser el teu propi editor -es planteja Insua-. El Bookcamp vol mostrar que Kosmopolis no és una trobada piramidal. Aquest festival paral·lel, d'accés gratuït, és un dels punts que ens fa estar més arrelats al teixit ciutadà".

stats