DRET A DECIDIR
Política 27/10/2013

Alícia Sánchez-Camacho: "Catalunya no és ni ha estat mai una nació"

Entrevista a la presidenta del PP a Catalunya

Antoni Bassas
7 min

¿Hi ha alguna possibilitat que el govern espanyol autoritzi una consulta?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No n'hi ha cap. Correspondria als quaranta-set milions d'espanyols decidir si una comunitat pot qüestionar la sobirania nacional.

Això ens portaria a eleccions anticipades i qui sap si a una declaració unilateral d'independència. Quina seria la reacció del govern espanyol?

Sí, sembla que estem abocats que el senyor Mas vagi d'eleccions anticipades en eleccions anticipades. El govern espanyol compliria la llei. I en cas d'una DUI [declaració unilateral d'independència], estic convençuda que Europa no permetria que Catalunya entrés dins d'Europa. Catalunya es trobaria sense la liquiditat econòmica que li dóna Espanya, quan ningú al món dóna diners al govern de Catalunya perquè està quasi en fallida, i sense poder entrar a la Unió Europea.

Com ho sap que Europa diria que no?

Perquè ho diuen els tractats de la UE, perquè sóc jurista i perquè la democràcia es basa en les lleis. França, pels temes de Còrsega, establiria un veto, ja sense parlar del que faria Espanya. Em molesta que Mas digui que Europa ens expulsaria. És ell qui ens aboca a sortir-ne, perquè els set milions i mig de catalans ara ja són a la UE, i poden seguir sent europeus si segueixen sent espanyols.

Quin és el seu missatge cap al 70% o 80% de catalans que sí que volen una consulta?

Que trobo legítim que puguin pensar-ho, però que no és legal. I que els plantegen un dret d'autodeterminació reservat als pobles que han estat colonitzats o oprimits. Que no és el cas de la Catalunya amb més autogovern de la història.

Però si hi ha una majoria que vol una consulta, ¿no podem arribar a un acord per fer-la?

Si el que vol Mas és fer-ho en el marc de la llei, que vagi al Congrés.

¿Creu que Catalunya disposa d'un finançament just?

Catalunya necessita un millor finançament. I tothom ha de fer esforços similars. No pot ser que els diners que aportem serveixin en altres comunitats per pagar subsidis o per gastar-los en el que no ajuda a la recuperació econòmica. Proposo una solidaritat finalista. Catalunya, les Balears, València i Madrid no podem permetre que les comunitats que reben els diners puguin abaixar-se els impostos mentre alguns tenim un IRPF dels més alts d'Europa.

Com es fa això? Perquè els diners que obtingui de més Catalunya algú els deixarà de rebre.

Depèn, perquè si vostè el que fa és redistribuir millor... He vist com es pagaven subsidis a Andalusia, sense control dels diners. No ha estat pel model social i pel nostre estat del benestar, de manera prioritària.

Doncs quan va anar a explicar-ho a Madrid al seu partit, li van rebutjar el model.

Potser no vam explicar-ho bé. En parlar d'un "finançament singular" semblava que demanàvem un model específic per a Catalunya. I no, volem un model per a tot Espanya. Ara, no podem anar amb l'"Espanya ens roba". No pot ser que els catalans tinguin una informació que no es correspon a la veritat.

Quan sento polítics com vostè dient que els catalans no tenen tota la informació, no puc evitar somriure. Com si Catalunya fos Corea del Nord o Cuba, aïllada del món.

Jo m'he referit que la informació que es dóna als catalans dient que Espanya ens roba... Quan es diu que si ens paguessin la disposició addicional tercera es podrien pagar beques menjador és fals, perquè la disposició només serveix per a infraestructures, no per a despesa corrent. Per això hem dit al govern d'Espanya que publiqui les balances fiscals, i per això sortiran a finals d'any. Que arribem tard? Pot ser.

Hem hagut d'arribar al 2013 i amb un milió i mig de persones al carrer demanant la independència perquè vostès per fi vulguin demanar les balances fiscals. Qui és que no dóna la informació del que passa a Espanya? Fa vint-i-un anys de la primera línia de tren d'alta velocitat, i encara no estem connectats a Europa.

Però ara està a punt d'inaugurar-se. ¿I com li diria vostè al president Rajoy que des de Pontevedra a Madrid triga dotze hores? ¿I el corredor mediterrani? Si hi ha hagut algun govern que ha posat fil a l'agulla és el del PP.

Però si el volien fer passar per Madrid!

No, no barregi coses. Una cosa és el tram dels Pirineus i l'altra el corredor mediterrani. Del corredor mediterrani, la primera partida pressupostària es fa per a Catalunya i ho comença un govern del PP.

¿L'Estatut del 2006 contenia res insofrible per vostè?

Per mi, els nens catalans estan estudiant coses que no es corresponen a la realitat, com ara que es digui que Catalunya és una nació. Perquè no ho és ni ho ha estat mai històricament. Aquell error de Zapatero d'incorporar la paraula nació al preàmbul ens ha portat fins aquí, perquè, com diu Rigol: "Com que som una nació, tenim el dret a decidir". Però és que no som una nació.

Què som?

Som una nacionalitat històrica, com diu la Constitució.

¿I abans de la Constitució què érem?

Hem estat part de la Corona d'Aragó, i una de les parts de la formació dels estats moderns al segle XVI.

¿I els textos de l'Edat Mitjana que ja parlen de nacionalitat catalana?

Catalunya no ha estat mai una nació política en el concepte que nosaltres tenim.

Què és una nació?

Una nació política és el territori que té sobirania nacional plena. I que existeix en el món global.

Quan li vaig sentir dir que potser al president Mas el molestava que la vicepresidenta espanyola fos dona, vaig pensar que s'havia passat de demagògia.

El senyor Mas no va respectar ni la vicepresidenta com a presidenta en funcions ni la vicepresidenta com a dona.

¿I no podia parlar ni tres minuts a Pedralbes?

No podia perquè el govern d'Espanya ja estava representat pel senyor Rajoy. Aquí s'està atiant el sentiment d'hispanofòbia, i el que fa Mas amb els impostos de tots els catalans és identificar Espanya com l'enemic, com un element del passat, ranci, que no ajuda al progrés, i no és així, quan és l'Espanya del segle XXI, dinàmica, emprenedora, la que està ajudant que Catalunya precisament no caigui en fallida.

Ara fa una setmana el diari El Mundo va publicar el nom del pare del seu fill. Com està?

Molt bé, però crec que s'han traspassat algunes línies vermelles. A partir d'ara no parlaré de la meva vida privada, sobretot quan hi ha qüestions tan importants com aquesta. Però personalment i familiarment estic molt bé, gràcies a Déu.

El 2010 va declarar: "Tinc una família monoparental perquè la vida m'ha portat fins aquí, espero algun dia donar un pare al meu fill". Imagino que es deu sentir satisfeta.

El més important és la felicitat dels nostres fills i la nostra família.

Era difícil pensar que un procés de reconeixement legal en un tribunal pogués quedar en secret, no?

Però els mecanismes que alguns han utilitzat en aquest assumpte estan fora de tota ètica.

¿Ho va filtrar vostè per si algú li volia fer mal amb això? ¿Per avançar-se i desactivar-ho?

No. Vam confirmar una notícia certa. Vam dir que era veritat, i si alguns pretenien fer-ne alguna utilització per fer-me mal, no han pogut fer-ho perquè la situació és certa. Però estic personalment molt bé.

¿Posa la mà al foc per Rajoy en el cas Bárcenas?

Poso absolutament la mà al foc per Mariano Rajoy en tot, no sols en el cas Bárcenas.

Deu haver llegit com jo uns SMS de Rajoy a Bárcenas dient-li: "Sé fuerte ".

Sí, però donava suport moral a una persona i ara ho treuen de context, com si Rajoy tingués coneixement del que estava fent aquest senyor, que era enriquir-se il·legalment tenint més de 40 milions d'euros, que li asseguro que en política és impossible de cap manera. Aquest senyor ha estat un delinqüent perquè ha hagut de defraudar i enganyar.

¿I tot el llistat de noms i sobres que hem vist a El País i a El Mundo és una invenció?

Els llistats que he vist no està acreditat que siguin certs.

El president de Método 3, Francisco Marco, va dir que va ser Jorge Moragas qui li va ordenar a vostè d'anar a dinar a La Camarga.

És absolutament fals, les mentides que pugui dir un imputat, i a més per vendre llibres, crec que queden aquí. Una persona imputada en diferents procediments judicials té el dret de mentir.

¿Tot això pot acabar amb la seva carrera política?

En absolut, és més, m'ha donat molta fortalesa interna. ¿Sap allò que diuen que alguns es creixen en l'adversitat? Doncs m'està passant això.

Quin sentit tenia aquell dinar?

Era un dinar com qualsevol altre. Com amb molta gent que algú em recomana que vagi a veure. Un dinar al qual jo no vaig donar importància mai més. ¿No s'ha preguntat mai per què una conversa que s'ha produït fa tres anys només surt a la llum quan hem trencat amb CiU, després de dos anys de donar suport al president de la Generalitat?

¿La manifestació del 12 d'octubre va tenir el suport del Centre Nacional d'Intel·ligència?

Que jo sàpiga no. En absolut. Va ser una manifestació de la gent que no està en l'activisme polític, no com els que volen la independència, que sempre tenen una major activitat política. Va ser una demostració que aquí hi ha milions de catalans que no volen la independència. No vam veure milions de catalans perquè els convocants no tenien cap subvenció, i no hi ha hagut ajut per part dels mitjans de comunicació públics.

¿Va veure la informació que en va fer l'endemà l' Info K ?

No.

Mirem-la [visionat del vídeo]. Què li sembla?

Aquest noi té 16 anys. Jo hauria preferit que parlessin majors d'edat, però aquesta persona almenys no estava dient que l'Estat ens està oprimint, com alguns deien. Dir que Catalunya vol seguir sent Espanya no és el mateix que dir que no ens permeten ser nació. Aquest noi no ha fet cap declaració en contra de la Constitució. D'altres sí.

¿Li ha semblat un resum raonable del que va passar l'altre dia?

Sí.

¿Continua tenint ganes de liderar el Partit Popular de Catalunya i d'estar en política?

Moltes. Aquest partit és clau en aquest procés de trencament de Catalunya amb la resta d'Espanya.

Ciutadans els està menjant terreny per aquest cantó.

No. En les últimes eleccions hem tret el nombre més alt de diputats, escons i percentatge de vots. Ciutadans no està afectat per la corrupció, ni per la gestió de govern, i pot capitalitzar el vot de càstig. Ara bé, els votants del PP han de saber que Ciutadans és un partit d'esquerres, que estan a favor de l'avortament, en contra de la religió catòlica i de molts posicionaments que nosaltres defensem com un partit de centredreta.

stats