Política 18/08/2013

Angus MacNeil: "Si heu de demanar permís, perdeu el temps"

M.t.
2 min

PradaNomés un 37% dels escocesos vol la independència. ¿En un any s'aconseguirà la majoria per guanyar?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esperem que sí, només necessitem un 4,5% més de vots per guanyar. En les consultes d'arreu del món, les enquestes tendeixen a canviar molt en poc temps, i a Escòcia com més informació té la gent més a prop està del sí. Tenim un any per fer pedagogia i crec que el resultat serà positiu.

Quines accions ha engegat l'SNP per ampliar la majoria social?

El govern escocès està produint un seguit de documents i informació i s'ha obert un procés de participació i debat a molts nivells. Comptem amb ciutadans anomenats yes ambassadors [ambaixadors del sí] que s'encarreguen d'informar i involucrar la població. Es tracta d'un procés inclusiu, que no fa distinció entre races, religions o llengües.

Si es perd el referèndum a Escòcia, quin és el pla B de l'SNP?

Alex Salmond ho il·lustra molt bé quan diu que no pensa en la derrota. Si el referèndum es perd, estic segur que no desapareixeran els motius per la independència. No és com un accessori de moda, és una cosa que el nostre país necessita de debò.

Com es percep el procés català?

És difícil analitzar des de la distància. Vam veure la impressionant manifestació de l'Onze de Setembre de l'any passat i quan vau aconseguir omplir el Camp Nou a favor de la independència. Són dos processos que estan en marxa a la vegada, però el nostre cas és independent de la resta de processos al món. Si Escòcia esdevé independent ho serà a partir dels arguments dels escocesos. I el mateix passa a Catalunya.

¿Considera que els partits catalans estan fent els passos correctes?

És complicat de valorar, però crec que una de les coses més importants que té el cas escocès, i que hauria de tenir el català, és una pregunta clara i una data per a la consulta.

¿El govern britànic és més tolerant que l'espanyol pel fet d'autoritzar la consulta?

El govern britànic està obligat a acceptar un referèndum. D'una banda, perquè defensa la democràcia i l'estat de dret. De l'altra, perquè el referèndum se celebrarà encara que no vulgui. L'SNP va ser escollit amb el mandat de celebrar un referèndum. Si Londres no ho acceptés, perdria el suport que té. El govern britànic actua de manera intel·ligent i Madrid ho hauria de fer. També amb Gibraltar.

Què en pensa de la situació que s'està vivint al Penyal?

La població de Gibraltar té el dret d'autodeterminar-se. No es tracta que els britànics cedeixin el territori o que Espanya se'l quedi, es tracta que els ciutadans decideixin el que vulguin.

Si finalment l'Estat no permet un referèndum a Catalunya, què hauria de fer el Govern?

Si heu de demanar permís a algú crec que perdeu el temps. Heu de decidir per vosaltres mateixos. Si a algú no li agrada, vivim en una democràcia, on compta el que la gent decideixi.

Què en pensa d'una declaració unilateral d'independència?

Tu pots declarar el que vulguis, el govern escocès podria declarar avui mateix la independència perquè té la majoria parlamentària suficient per fer-ho. Però això no tindria cap credibilitat perquè la gent encara no ha parlat.

stats