DEBAT NACIONALISTA
Política 17/03/2013

CDC planeja canvis interns si s'imputa Oriol Pujol

Corominas, de total confiança de Mas, tindria un rol preeminent al partit i evitaria obrir el debat successori

Roger Mateos / Oriol March
3 min

BarcelonaTot Convergència està pendent del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). A les mans de tres magistrats està la decisió de si cal imputar Oriol Pujol pel cas de les ITV. Fa dies que el partit està a l'espera del desenllaç, que podria ser imminent, i ningú no vol donar per feta la imputació. Fonts de la direcció convergent sostenen que "no hi ha base" per acusar-lo de tràfic d'influències en la concessió d'ITV i que, en qualsevol cas, l'afer quedarà finalment en no res perquè "tot és fum". Més enllà del calat que pugui tenir el cas, el mateix Pujol s'ha anticipat al que pugui passar i ha anunciat, tant en els òrgans interns del partit com públicament, que si l'imputen s'apartarà de la primera línia política per evitar "fer nosa" al procés sobiranista pilotat per Artur Mas des de la presidència de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pujol és ara president del grup parlamentari de CiU i secretari general de CDC. En cas d'estar sotmès a un procés judicial, caldrà veure com es concreta la seva decisió de fer un pas al costat. La solució la té parlada amb Mas, tot i que no es posarà res en marxa fins que el TSJC resolgui. No obstant, ja ha començat el debat sobre com suplir la seva eventual absència al capdavant de la direcció. És un tema delicat, del qual molts dirigents només volen parlar amb la boca petita, conscients que la seva aposta més desitjada seria seguir comptant amb Pujol, lliure d'imputació, com a secretari general.

Buscant una alternativa

En vista de la possibilitat que les coses es torcin per a CDC, ja s'han iniciat, malgrat tot, els primers moviments per buscar una alternativa. I, segons diverses fonts nacionalistes consultades per l'ARA, el nom amb més probabilitats d'acabar assumint altes responsabilitats dins del partit -almenys temporalment- és l'actual vicesecretari general de Coordinació Institucional, Lluís Corominas. Home de la màxima confiança de Mas i ben valorat per Pujol, Corominas gaudeix de suports transversals al territori -va ser el responsable de l'àrea de Territori i Acció Municipal- i té a més una virtut afegida: no apareix a cap de les travesses successòries que circulen.

Mas va obrir tot sol el meló de la seva successió just abans de les eleccions del 25-N, en proclamar que es retiraria un cop Catalunya hagués assolit els reptes nacionals que es proposés, i que això s'hauria de produir en una legislatura millor que en dues. De seguida van començar a sonar internament els noms d'Oriol Pujol -ara mateix en hores baixes-, Lluís Recoder -que acaba de fer el salt al sector privat- i Francesc Homs- que s'ha autodescartat reiteradament de la successió tot i ser un estret col·laborador de Mas com a conseller de Presidència-. També el de Josep Rull, un jove valor en alça que ha treballat des de l'últim congrés convergent, ara fa un any, colze a colze amb Pujol.

En tot cas, hi ha sectors convergents -propers a Recoder- que critiquen "els pedaços" i reclamen ampliar el focus del debat convocant un congrés extraordinari, tal com preveuen els estatuts de CDC en cas que la secretaria general quedi vacant. Així ho va manifestar Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, en declaracions a La Xarxa Ràdio, i així ho defensen quadres del partit. L'actual cúpula s'hi nega: "Això no s'ha plantejat a cap òrgan de direcció: ni a la permanent, ni a l'executiva ni tan sols al consell nacional, que es va reunir fa poques setmanes a Bellaterra".

El malestar de l'entorn de Pujol amb el nucli favorable al congrés extraordinari -i també partidari de situar Rull a la secretaria general, per bé que ell sempre ha negat que tingui ganes d'ocupar la plaça- és privat però notori. "No coneixen prou el partit", reflexionen des de la direcció, que disculpa de tot plegat l'actual secretari d'organització perquè ni ell mateix tindria coneixement dels moviments dels que el promouen com a opció de futur. I afegeixen: "En Josep [Rull] arribarà tan lluny com vulgui".

Mas i bona part de la cúpula són molt reticents al fet que un hipotètic moviment de peces a CDC sigui llegit en clau successòria. El president vol que el partit concentri totes les energies a tirar endavant el procés cap a l'estat propi. El perfil de Corominas, ja fos com a secretari general per delegació o secretari general adjunt, en cap cas passant per un congrés, ajornaria la discussió sobre el futur relleu de Mas com a cap de llista. A més, segons les fonts consultades, transmetria el missatge que el mateix Mas reassumeix el control de CDC.

Un partit que, durant el congrés de Reus, mentre el debat polític pivotava íntegrament sobre el pacte fiscal, va posar rumb a l'estat propi prometent-se que seria la llebre del Govern. És a dir, que marcaria a Mas un ritme ambiciós per no perdre el rumb nacional marcat al conclave. Sigui quina sigui la solució que s'adopti en cas d'imputació de Pujol, el camí cap a la consulta segueix generant consens a nivell intern.

stats