RELLEU NACIONALISTA
Política 20/07/2014

CDC es manté a l’espera de la tria de Mas

El president resoldrà aviat el relleu de Pujol a la cúpula amb Rull i Turull com els més ben situats

Oriol March
3 min

BarcelonaDes que Oriol Pujol aquest dilluns va decidir abandonar definitivament la secretaria general de CDC, els dirigents del partit repeteixen com un mantra aquesta frase: “Nosaltres no hem de triar líder perquè ja en tenim, i es diu Artur Mas”. Un eslògan que es va poder comprovar en la proclamació de Xavier Trias com a candidat a l’alcaldia de Barcelona. Un cop va acabar el seu discurs Josep A. Duran i Lleida -moderadament aplaudit, com passa últimament als actes de CiU- i Mas es va dirigir a l’escenari, els quadres del partit es van posar drets per ovacionar-lo més d’un minut. “És el nostre actiu”, assenyalen des de la direcció. Un actiu que, a més de presidir el Govern, ha de liderar la reconstrucció d’una direcció de CDC que el partit s’agafa com una “oportunitat” per agafar impuls de cara a una tardor marcada pel 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Hem trigat massa, però al final s’ha començat a extirpar el problema. Ara només cal que fem les coses bé per aprofitar-ho”, defensava ahir en sortir de la proclamació un membre de la direcció. Mas ha agafat les regnes del partit -n’és el president, tot i que les funcions executives recauen en el secretari general- i serà l’encarregat de triar el successor de Pujol. Com que els estatuts marquen que qualsevol vacant en la secretaria general ha de ser resolta per la via d’un congrés, CDC optarà per estalviar-se’l recuperant la figura del secretari general adjunt en el consell nacional ordinari previst per al 6 de setembre. Però el desenllaç arribarà molt abans: els dirigents esperen que la setmana entrant ja se sàpiguen més detalls sobre el relleu.

En quin punt està tot plegat? El secretisme a la direcció -fins i tot internament- és elevat, i les especulacions estan a l’ordre del dia. Hi ha dos dirigents que sobresurten per damunt de la resta: el secretari d’organització, Josep Rull, i el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull. Així doncs, fonts consultades per l’ARA indiquen que el nom de Lluís Corominas, avalat per Francesc Homs -i que juntament amb Rull ha comandat el partit els últims setze mesos d’interinatge a la cúpula-, estaria perdent pistonada per liderar la formació. Felip Puig, sempre en totes les travesses per la seva experiència en el càrrec, es va autodescartar ahir en una entrevista a RAC1.

Segons les mateixes fonts, la tria de Rull estaria “impregnada” d’un aire successori -un debat que incomoda i que es descarta pel “lideratge fort” que està protagonitzant Mas al partit i en el procés sobiranista, segons admeten pesos pesants del partit-, mentre que en l’elecció de Turull s’observaria la tria d’un home de la màxima confiança de Mas -i d’Oriol Pujol- que ha demostrat capacitat d’entesa al Parlament i bona sintonia amb ERC. “Mas no volia haver de triar, però la situació hi obliga”, sostenen dirigents consultats. El president s’està reunint aquests dies amb membres de la cúpula del partit per analitzar una situació que s’ha de resoldre aquest mes de juliol. “No podem estar tot l’agost debatent sobre la qüestió”, admeten a la cúpula.

Un cop Pujol ha materialitzat el seu adéu, la sensació general és d’haver-se tret “un pes de sobre”. El mateix secretari general sortint va acabar admetent, en una carta a la militància, que l’interinatge “podria acabar debilitant el partit”. “Es tracta de girar full i agafar impuls per a la tardor, amb la consulta en el punt de mira”, sostenen cares visibles de CDC. La intenció és tenir “greixat” el partit de cara al xoc amb l’Estat que es desencadenarà en cas que es veti la consulta.

Remodelació a la vista

La renovació a la direcció serà quirúrgica i no afectarà només el principal càrrec executiu. Segons fonts consultades, la remodelació pot implicar “moviments” en quatre o cinc funcions rellevants de la formació. “No sortirà ningú de la direcció, però sí que hi haurà reordenacions”, apunten les mateixes fonts. Des del 2012, la cúpula la formen Rull, Corominas -vicesecretari general de coordinació institucional- i Homs -vicesecretari d’estratègia.

El partit també té la mirada posada en les municipals del 2015 per buscar alcaldes amb futur. I ja hi ha molts dits que assenyalen l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, que dimarts serà proclamada candidata amb el suport de Mas i Trias.

stats