Política 22/01/2013

La CUP medita expressar un sí crític amb dues abstencions i un vot afirmatiu

R.t.
2 min
El diputat de la CUP Quim Arrufat arriba ahir a la reunió a cinc al Parlament.

BARCELONA.Els dubtes del PSC sobre si s'ha de sumar o no a la declaració de sobirania han concentrat durant les últimes setmanes l'atenció mediàtica. Però el cas és que tampoc està garantit que els tres diputats de la CUP s'adhereixin en bloc al sí, al costat de CiU, ERC i ICV-EUiA. La formació de l'esquerra independentista va dir dissabte que veia "lluny" i "difícil" el suport ple a la resolució i va avançar que mantindria viu el seu text per defensar una alternativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l'ARA, el debat en el consell polític de la formació no va ser una bassa d'oli, i mentre que alguns representants territorials apostaven per votar la declaració que ultimaven CiU, ERC i ICV-EUiA, una majoria no ho veien tan clar amb el redactat de llavors. Per això van decidir que per reflectir la pluralitat interna de la CUP i mostrar un suport crític a l'inici del procés cap a la consulta, els seus tres diputats votarien de manera diferenciada. Una de les possibilitats que va sonar amb força és la d'emetre un vot afirmatiu i dues abstencions.

Tanmateix, el secretariat de la CUP no decidirà definitivament fins avui a la nit quin serà el sentit dels seus vots. Una de les qüestions que valoraran serà fins a quin punt s'han escoltat les seves demandes a l'hora d'esmenar el text original. La CUP va requerir que la declaració reconegués el marc nacional dels Països Catalans i que se suprimís la referència la Unió Europea.

El diputat de la formació Quim Arrufat va explicar que la resolució de CiU, ERC i ICV-EUiA contindrà "algun redactat eufemístic" al preàmbul que reconegui -però no citi- els Països Catalans. Seria com a l'Estatut, una referència als territoris amb una realitat sociolingüística i una història compartides. La Unió Europea, per contra, sí que hi seguirà constant, tot i que s'hi esmentaran també els "pobles europeus", una terminologia més acceptable per a la CUP. Fins avui, però, no decidiran fins a quin punt aquests canvis són suficients.

stats