CAS NÓOS
Política 06/02/2014

Castro prepara un exhaustiu interrogatori a la infanta

L'Agència Tributària obre una inspecció sobre Aizoon des del 2009

Antònia Artigues
3 min

Palma.Queden tan sols dos dies perquè la infanta Cristina sigui interrogada a Palma en qualitat d'imputada de presumpte delicte fiscal i de blanqueig de capitals. El jutge que instrueix el cas Nóos, José Castro, està preparant un llarg i exhaustiu interrogatori a Cristina de Borbó per determinar les seves eventuals responsabilitats dins Aizoon, la societat que la filla del rei i el seu marit, Iñaki Urdangarin, comparteixen al 50%. Aquest interrogatori consistirà en una extensa bateria de preguntes: la llista podria arribar al centenar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Castro escrutarà dissabte tots els detalls del cas per aclarir les eventuals responsabilitats de Cristina de Borbó. Un dels dubtes que voldrà dilucidar és la motivació de la duquessa de Palma per crear, amb el seu marit, Aizoon. És a dir, si es tractava d'una empresa activa o simplement d'una tapadora per defraudar Hisenda i canalitzar fons de l'Instituto Nóos. També intentarà esbrinar el paper real que jugava ella en aquesta societat com a sòcia al 50%, si coneixia l'origen dels fons que s'hi gestionaven i que ella també gastava, quin és el detall de les despeses amb càrrec a Aizoon, si tenia coneixement dels fraus tributaris que podia estar cometent el seu marit o si assumeix que ella mateixa va ser utilitzada com a escut de protecció davant d'Hisenda.

També hi ha actuacions sota sospita, com la contractació de personal domèstic amb càrrec a Aizoon o l'operació presumptament simulada de compra d'accions d'una societat per a la qual treballava Urdangarin. En total, les preguntes del jutge Castro es poden estendre unes dues hores, segons les fonts consultades. També hi haurà torn de preguntes del ministeri fiscal -en principi, està previst que hi siguin tots els membres de la Fiscalia Anticorrupció-, de l'Advocacia de l'Estat, de l'administració balear, les dues acusacions populars i, naturalment, la infanta contestarà les preguntes que li plantegi la defensa per reafirmar els seus arguments. Tot i que la declaració començarà a les deu del matí, no es descarta que al migdia se suspengui per fer un descans. Ara bé, si es veu que es pot acabar cap a les tres del migdia, s'evitarà fer cap pausa.

A mesura que s'acosta la data de la compareixença judicial de la filla del rei, es coneixen més detalls sobre el dispositiu de seguretat preparat -més d'un centenar de policies-, i sorgeixen dubtes sobre si determinades exigències que s'estan plantejant per garantir la seguretat i la comoditat de la infanta poden acabar impedint el correcte desenvolupament de la feina dels nombrosos periodistes acreditats, més de 90 mitjans i uns 350 professionals.

Al fet que, per motius de seguretat, la infanta baixi en cotxe fins a la porta d'entrada, s'hi suma ara l'exigència de deixar prou espai perquè el cotxe pugui maniobrar, la qual cosa obligaria a allunyar els periodistes dels accessos i dificultaria, per tant, la gravació d'imatges de Cristina de Borbó baixant del cotxe per entrar a declarar.

La infanta prepara la defensa

La infanta i el seu marit han arribat aquesta setmana a Barcelona per preparar la defensa amb els seus advocats. Ahir els dos lletrats que s'ocupen del seu cas, Miquel Roca i Jesús María Silva, garantien que la filla del rei complirà amb la seva "obligació" de col·laborar amb la justícia i demostrarà la seva innocència. "Vol explicar tot el que li preguntin i alliberar-se ja d'aquest tràmit", assegurava Silva.

Mentrestant, l'Agència Tributària ha obert un procediment inspector sobre Aizoon -al marge de les investigacions penals del cas Nóos- per comprovar si a partir del 2009 l'empresa va complir amb totes les obligacions tributàries, segons informa Europa Press. La infanta no aconsegueix sortir del focus d'atenció.

stats