CANVI DE CICLE
Política 26/08/2013

La CatDem segueix en l'interinatge

La fundació de CDC encara no té director cinc mesos després de l'adéu d'Agustí Colomines

Oriol March
3 min

Barcelona.Quan fa cinc mesos que Agustí Colomines va deixar la direcció de la Fundació Catalanista i Demòcrata (CatDem), Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) -de la qual depèn l'entitat- encara no ha nomenat oficialment un substitut al seu think tank , que hauria de tenir un paper clau en l'actual context polític i proveir d'arguments la causa de l'estat propi. Aquesta situació d'interinatge i paràlisi ha fet que, de moment, qui n'estigui al comandament sigui Francesc Sànchez, coordinador de règim intern del partit i dirigent molt proper a Oriol Pujol, ara enretirat de la secretaria general del partit per la seva imputació en el cas de les ITV. "El paper de Sànchez és més aviat testimonial i purament administratiu, perquè no té temps per dedicar-s'hi a temps complet", asseguren fonts nacionalistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La situació tenia tots els números de resoldre's a mitjans de maig, quan el nom de Víctor Terradellas ja es donava per fet com a director de la CatDem. El secretari de relacions internacionals de CDC és també de la confiança de Pujol, té bona relació amb ERC -no es pot dir el mateix de Colomines, que les últimes setmanes al càrrec va criticar durament els republicans des dels altaveus de la fundació- i estava cridat a dirigir la CatDem, que té un pressupost anual de gairebé un milió.

La seva experiència internacional, sobretot al món de la cooperació, li pressuposava capacitat de fer lobi a favor del procés. El nomenament, tanmateix, no s'ha fet efectiu. Un sector del partit volia de director Joaquim Colominas, que havia estat cap d'estudis de la fundació, però no se'n va sortir. Colominas dirigeix ara l'institut de formació de CDC i últimament ha convidat personalitats acadèmiques -com ara Ferran Requejo, del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN)- per fer pedagogia de l'estat propi entre les bases.

Resoldre el tema del president

La idea inicial era canviar també el president de la CatDem, Joaquim Ferrer, exdiputat i exconseller de Cultura amb Jordi Pujol. Un dels noms que CDC va tenir entre mans per succeir-lo va ser el periodista i excorresponsal de TV3 Martí Anglada, expert en l'àmbit internacional i que ha analitzat a Quatre vies per a la independència (Pòrtic, 2013) les independències d'Estònia, Letònia, Eslovàquia i Eslovènia. Finalment, però, no va prosperar.

Segons fonts nacionalistes, el més probable és que Ferrer segueixi un temps, ja que tampoc és fàcil trobar candidats aliens al partit en un moment en què la fundació està esquitxada, a més, pel judicialitzat presumpte finançament il·legal de CDC a través del Palau. "Només es nomenarà el director quan es confirmi el president", diuen aquestes fonts. La direcció espera que la situació es pugui resoldre al setembre, coincidint amb l'arrencada del curs, però altres fonts ho posen en dubte.

Paral·lelismes amb el partit

En tot cas, al carrer Còrsega hi ha veus que, preocupades, veuen "paral·lelismes" entre la provisionalitat al partit i a la CatDem. Des que Pujol es va enretirar, el comandament el porten Josep Rull -secretari d'organització- i Lluís Corominas -vicesecretari de coordinació institucional-, per bé que el primer és ara l'home fort. Això no vol dir, però, que el nucli del secretari general no tingui una quota de poder alta. Sense anar més lluny, el nom de Terradellas es posa damunt la taula al maig, dos mesos després que Pujol fes el pas enrere.

La decisió final sobre la direcció l'haurà de ratificar el patronat de la fundació -on hi ha Terradellas i Sànchez i que té Magda Oranich de vicepresidenta-, que es reunirà les pròximes setmanes. Segons dirigents de CDC consultats, Terradellas no agrada a alguns membres del patronat, que prefereixen un altre perfil com a director. El calendari va collant i el context aconsella no demorar gaire la solució.

stats