NOVA ETAPA
Política 06/02/2013

El Cercle urgeix Mas i Rajoy a entendre's

El Cercle d'Economia va apressar ahir Artur Mas i Mariano Rajoy a iniciar un procés de diàleg. Critica la pujada d'impostos del pacte CiU-ERC i, com el PSC, s'obre a una consulta només si és "legal".

Oriol March
3 min
A FAVOR DEL DIÀLEG
 Josep Piqué, president del Cercle d'Economia i de Vueling, va cridar ahir al diàleg entre els governs de Catalunya i Espanya.

BARCELONA.Escenari polític nou, resposta habitual: diàleg. El Cercle d'Economia, una entitat que agrupa empresaris, acadèmics i representants de la societat civil, va fer pública ahir una nota d'opinió sobre el panorama posterior a les eleccions del 25-N que es basa en la petició d'entesa entre els governs que lideren Artur Mas i Mariano Rajoy. "És inacceptable la manca de diàleg polític, precisament quan la sortida a la gravíssima crisi econòmica passa per més i millor política", s'exposa al text, presentat per Josep Piqué, el president del Cercle d'Economia. Una crida a l'entesa entre les institucions catalanes i espanyoles en un moment en què la Generalitat ja ha posat rumb a la consulta -previ pacte amb ERC- i la Moncloa ha activat els mecanismes per frenar-la.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La nota d'opinió és un exemple dels equilibris que els alts estaments catalans fan a l'entorn del procés sobiranista. Admet -com el PSC- la celebració d'una consulta si és "legal", però al mateix temps adverteix de manera discreta Mas que "determinades transformacions polítiques o socials requereixen unes majories que van molt més enllà de les estrictament legals". En altres paraules, el que el Cercle vol traslladar a Mas amb afirmacions com aquesta és que els 87 diputats que sumen CiU, ERC, ICV i la CUP no són suficients per tirar endavant la consulta i, per extensió, el pols sobiranista de la Generalitat.

En el document presentat -celebrat pel Govern, que considera satisfactori que el grup que lidera Piqué s'obri al referèndum- no queda clar si la consulta "legal" ha de servir per preguntar sobre la plena sobirania catalana o sobre una eventual reforma constitucional que canviï els fonaments del sistema autonòmic. "La consulta adquireix el seu sentit en un procés lleial, rigorós i de profund debat, i no ha de plantejar-se com un punt de partida ni com un punt d'arribada, sinó com un punt de trobada entre els principis de legitimitat democràtica i legalitat", defensa el document.

A dues bandes

La màxima de "dos no es barallen si un no vol" és perfectament extrapolable al diàleg. La nota del Cercle s'aplica aquesta màxima i recepta que la iniciativa per entendre's sorgeixi al mateix temps de Mas i de Rajoy, que mantenen sota mínims el diàleg institucional. "Des d'Espanya s'ha de dialogar sense apriorismes sobre un pacte renovat que no exclogui la reforma de la Constitució", diu l'entitat.

L'objectiu final és no fer entrar el país en un "atzucac". Des de les eleccions del 25-N, que van certificar la caiguda de la CiU més sobiranista als 50 diputats, el silenci empresarial a l'entorn del procés és manifest. Els dubtes sobre l'horitzó nacional s'han traduït en silenci i les úniques paraules que surten en públic són les de diàleg i d'un ressuscitat pacte fiscal. Un model de finançament que el Cercle segueix reclamant per a Catalunya. Els pronunciaments a favor del dret a decidir de la Cecot i les enquestes a favor de l'estat propi d'aquesta patronal i de la Pimec prèvies al 25-N han caigut de l'agenda pública.

El nou finançament, però, ni tan sols forma part de l'acord de governabilitat CiU-ERC, que ha aixecat polseguera dins del món empresarial. Pel fons -transició nacional-, però també per la forma: "La fórmula adoptada, en què els republicans donen el seu suport parlamentari però alhora exerceixen de primer partit de l'oposició, pot desorientar i no aportar l'estabilitat necessària", considera l'entitat que presideix l'exministre del PP amb José María Aznar.

Impostos? Sí, però no

El Cercle no rebutja, "per principis", augments impositius. Això no vol dir, però, que s'estigui de carregar contra la pujada de taxes del pacte CiU-ERC. "En els moments actuals és indispensable atreure inversió productiva, i les mesures anunciades poden anar en sentit contrari en tant que generen desorientació i sorpresa entre el món econòmic", reflexiona el Cercle.

Piqué, partidari de flexibilitzar el dèficit autonòmic, no va aportar solucions alternatives a la pujada d'impostos. El protagonista del dia era el diàleg i en això va voler centrar la seva intervenció.

stats