DRET A DECIDIR
Política 15/06/2013

CiU i ERC llimen asprors per la consulta

Contactes per aclarir l'horitzó del referèndum i rebaixar la tensió

R. Mateos / R. Tugas
2 min

Barcelona.CiU i ERC van mirar de desactivar ahir la primera crisi sobre la consulta en aquesta legislatura. La temperatura havia pujat fins a límits perillosos en els últims dies i els dos partits van veure's obligats a llimar asprors abans que la situació se'ls descontrolés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dimarts passat el president de la Generalitat, Artur Mas, va obrir la porta a posposar la consulta més enllà del 2014, la data que preveu l'acord d'estabilitat firmat per CiU i ERC. Mas va recordar públicament que el mateix document estipula que, si el "context socioeconòmic i polític" ho aconsella, es podria endarrerir un o dos anys, sempre dins d'aquesta legislatura.

ERC s'inquieta amb Duran

La resposta inicial del president d'ERC, Oriol Junqueras, va ser advertir que no hi ha "cap" motiu per postergar el referèndum, perquè l'ofec econòmic de Catalunya amenaça de "desfer" el país. Però ahir a primera hora el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar a Catalunya Ràdio que "no cal córrer" a l'hora de convocar la cita amb les urnes, perquè com més temps passi, més forces s'hi poden sumar, i va contradir Junqueras. "Tot sembla indicar que a hores d'ara ja hi ha moltes raons econòmiques, polítiques i socials per no tenir pressa", va subratllar el dirigent democristià. Mas havia considerat aquest endarreriment, però Duran s'hi va pronunciar directament a favor.

L'afirmació de Duran -que un dia abans havia definit ERC com el seu "adversari" polític, tot i ser el soci parlamentari del govern d'Artur Mas- va encendre totes les alarmes a la seu republicana del carrer Calàbria de Barcelona. El primer a sortir a respondre va ser el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, que va llançar un avís per fer entendre que qüestionar la data de la consulta pot fer trontollar l'acord d'estabilitat amb el Govern. "Els pactes s'han de complir. Si no es fa, considerem que el pacte no s'ha complert, que s'ha trencat", va alertar. Un altre dirigent republicà, Oriol Amorós, va sortir al pas per exigir a Duran que "es posi al servei del país" i sigui "lleial" al pacte amb ERC i al president de la Generalitat.

Fonts de Convergència també mostraven la seva incomoditat amb les paraules de Duran presentant els republicans com els seus "adversaris". El clima enrarit generat en les últims hores va empènyer, segons fonts coneixedores dels contactes, les cúpules de les de les dues formacions a mirar de parlar per reconduir la polèmica i fixar un discurs més unificat pel que fa a la interpretació de la lletra de l'acord de legislatura. En concret, el text preveu que es convoqui la consulta "dins del termini" del 2014, "amb l'excepció que el context socioeconòmic i polític requerissin una pròrroga. En tot cas, la data serà pactada com a mínim per les dues parts signatàries".

stats