NOU GOVERN
Política 12/12/2012

CiU i ERC acosten posicions sobre els terminis de la consulta

Les posicions comencen a acostar-se. Tot i que públicament CiU es mostra contrària a fixar la data de la consulta com reclama ERC, a les converses ja es comença a parlar de definir un horitzó temporal

Marc Colomer / Roger Mateos
3 min
El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida (en una imatge d'arxiu), va cridar ahir CiU a no "sotmetre's" a la condició d'ERC de fixar una data per a la consulta.

BarcelonaL'acord entre CiU i ERC sembla una mica més a prop avui que fa dos dies. Fonts coneixedores dels contactes entre les dues formacions coincidien ahir a assenyalar que les converses a poc a poc comencen a encarrilar-se en un tema clau: la concreció de la consulta d'autodeterminació. Els equips negociadors de totes formacions van seguir ahir explorant les possibles vies d'entesa. Segons les fonts consultades per l'ARA, les converses "van anar bé" i van servir per acostar posicions al voltant de l'horitzó temporal del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les condicions que posa ERC per a l'acord és que quedi clar que la consulta s'ha de celebrar no més enllà del 2014. Els republicans fins i tot estarien disposats a preveure l'any següent. Però en tot cas no volen signar cap pacte d'estabilitat que no concreti una data o, com a mínim, l'any de la convocatòria. Després dels contactes d'ahir, a ERC comencen a tenir la sensació que CiU ja no es tanca a dibuixar un calendari, almenys per situar l'any en què el poble de Catalunya seria consultat.

Per la seva banda, fonts nacionalistes es mostren convençudes que els terminis de la consulta "no seran un problema" per arribar a un pacte. Públicament, però, CiU encara no ha fet cap gest en aquest sentit. El secretari general de Convergència, Oriol Pujol, fa dies que sosté que no seria bo "encotillar-se" concretant una data per a la consulta. El portaveu del Govern i un dels negociadors de CiU, Francesc Homs, va evitar pronunciar-se ahir sobre si és convenient detallar el dia que caldrà fer el referèndum.

Duran no vol "submissió" a ERC

Especialment taxatiu en aquesta qüestió, en canvi, es va mostrar ahir Josep Antoni Duran i Lleida. "CiU no s'ha de sotmetre a la condició que posa ERC de fixar una data", va afirmar a Antena 3. El líder d'Unió és partidari d'establir abans el marc legal que "empari" el procés. Per tant, primer caldria aprovar la llei de consultes, després pactar la pregunta a formular amb el màxim consens parlamentari -no només cuinar-la entre CiU i ERC- i, a continuació, fer pública la data. No abans.

Per CiU, el més fonamental ara és assegurar-se que ERC no deixarà a l'estacada el nou govern d'Artur Mas a meitat de la legislatura. La duresa de les retallades que tothom dóna per fet que caldrà aplicar en els pròxims temps fa témer a les files nacionalistes que els seus eventuals socis poden tenir temptacions de desmarcar-se'n a meitat legislatura. Per això, volen lligar curt els republicans amb un acord minuciós d'estabilitat parlamentària.

Els contactes s'aniran intensificant els pròxims dies. Tot i que no es veu com a imprescindible, a Convergència sí que hi ha un cert interès a poder tancar l'acord abans d'acabar la setmana. Dissabte es reuneix el consell nacional de CDC: si divendres s'arriba a una entesa, l'òrgan podria beneir-lo l'endemà, tot i que els estatuts interns no ho estipulen com a obligatori. També dissabte ERC reunirà el seu consell nacional, però els republicans no tenen cap pressa per firmar l'acord, que supediten exclusivament al contingut -el què més que el quan .

El nou Parlament, abans del 24

Un dels calendaris que se sospesen a CiU situa la constitució del nou Parlament dilluns vinent i el debat d'investidura de Mas els dies 20 i 21. Això permetria al president formar govern abans de Cap d'Any. En tot cas, els terminis marquen el límit del 24 de desembre per celebrar el primer ple. Però ningú creu que el procés negociador s'allargui tant. Si hi ha avenços, l'acord es podria desencallar els pròxims dies.

stats