FINANCES PÚBLIQUES
Política 30/07/2013

CiU i ERC s'obren ara a negociar uns nous pressupostos

El Govern espera que Hisenda atorgui demà un dèficit d'almenys l'1,8%

Roger Tugas / Roger Mateos
3 min

Barcelona.Arriba el moment de la veritat pel que fa als pressupostos del 2013. Hisenda anunciarà dimecres, en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera, quin serà el sostre de dèficit de cada comunitat autònoma, i serà llavors quan CiU i ERC hauran de decidir si mantenen fins al final la pròrroga pressupostària o s'embranquen en una negociació dels comptes que pot complicar les vacances als dirigents de les dues formacions. Però les sensacions són positives com a mínim de cara a obrir el meló dels comptes. El Govern espera que el límit de dèficit giri com a mínim entorn de l'1,8% del PIB, un topall davant del qual veuen difícil negar-se a aprovar uns pressupostos que l'oposició els exigeix en bloc. Excepte ERC, que vol que quedi ben clar que serien els penúltims comptes autonòmics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de l'executiu català afirmen que fins ara els contactes amb Hisenda "han estat fluids", tot i que no sabran del cert quin serà el marge que fixarà finalment el ministre Cristóbal Montoro fins que se celebri demà "la cerimònia", com sol anomenar irònicament el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, les reunions del Consell de Política Fiscal i Financera. De fet, Mariano Rajoy tenia preparada per a aquests dies una intensa agenda de reunions amb els barons del PP per evitar que els més bel·ligerants amb el "dèficit a la carta" per a cada autonomia carreguin contra un sostre que considerin excessiu per a Catalunya, però també per al País Valencià o les Illes Balears. Una de les trobades clau va tenir lloc dimecres amb el president extremeny, José Antonio Monago, per temperar un dels principals assots a les reivindicacions catalanes. Però el tràgic accident de tren a Galícia ha complicat la resta de reunions previstes.

Aquest contingut optimisme a la Generalitat davant un possible objectiu de dèficit d'almenys un 1,8% va rebre un sotrac ahir, quan la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va demanar a Montoro que el dèficit català se situï entre l'1,5% i l'1,7%, molt per sota del que demana la Generalitat. Artur Mas va respondre que qualsevol objectiu que se situï en aquestes xifres seria "insuficient" i obligaria la Generalitat a aplicar "retallades molt més dures". Mas va deplorar que Camacho no faci pinya per aconseguir més oxigen financer per a l'administració catalana.

Com fer digerible el dèficit

El Govern i el seu soci, ERC, estan pendents de com es concreta el dèficit i de si Montoro hi adjunta algun caramel que el faci més fàcil de pair. La part catalana entén que el més just seria rebre un límit de dèficit per sobre del 2,1%. Tot i que ningú confia a arribar a aquests guarismes, sí que es considera factible que l'Estat prevegi fórmules com el pagament d'una part del deute acumulat amb la Generalitat -que ahir la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va situar per sobre dels 8.000 milions d'euros-, instruments per facilitar la liquiditat o gestos com la compensació o l'aixecament del recurs contra l'impost a la banca implantat pel Govern.

Tanmateix, a mesura que passen els mesos, la situació de pròrroga pressupostària es fa menys dramàtica, ja que uns nous comptes tindrien ara una limitada efectivitat. Un cop celebrat dimecres el Consell de Política Fiscal i Financera, CiU i ERC es reuniran per decidir quin camí prenen. Després dimarts vinent el Govern ho validarà en una reunió extraordinària i, si s'opta per presentar uns nous pressupostos per enguany, no arribaran al Parlament fins al setembre per ser aprovats a l'octubre com a molt d'hora. Per tant, tindrien una vigència de poc més de dos mesos, just en ple debat dels comptes del 2014. "Si l'objectiu de dèficit és raonable, farem pressupost per a aquest any. Si no, prorrogarem el pressupost com estem fent fins ara i encararem el pressupost del 2014", va assegurar taxatiu Mas.

Sigui com sigui, el fet que la pròrroga s'hagi allargat tant també ha dut ERC a obrir-se a afrontar la negociació dels comptes del 2013, que es faria juntament amb la del 2014, els "últims pressupostos autonòmics", va voler deixar clar Rovira. Així, els republicans podrien encarar millor les finances de cara a bastir l'escenari posterior a la consulta. Una de les condicions que posen per permetre l'aprovació dels pressupostos són nous gestos sobiranistes, com la concreció de la data, la pregunta de la consulta o el rebuig frontal a una fórmula amb diverses respostes com ja ha suggerit Unió.

ERC reclama més despesa social

Fonts d'ERC també apunten que demanarien que el nou marge de dèficit es destinés prioritàriament a salut i ensenyament. "Volem saber què podríem protegir amb uns nous pressupostos per al 2013", apunten els republicans en relació a frenar retallades en polítiques socials.

PSC i ICV-EUiA van exigir que els comptes passin pel Parlament. L'ecosocialista Dolors Camats, a més, va instar el Govern a incomplir el dèficit que fixi l'Estat.

stats