FISCALITAT
Política 03/06/2013

Compte enrere per als nous impostos

Els tributs previstos al pacte CiU-ERC arribaran en les pròximes setmanes al Parlament amb pressupostos o sense

Roger Tugas
3 min

BarcelonaL'inconvenient més evident de la pròrroga pressupostària de la Generalitat és que, si bé es pot usar com una fórmula per no avalar "les retallades que imposa el govern espanyol", tampoc permet modificar la política fiscal ni, per tant, implantar els nous impostos acordats per CiU i ERC en el seu pacte d'estabilitat. "Comença a ser una opció versemblant que no hi hagi pressupostos", avisa un dels negociadors, en sintonia amb el que ja ha apuntat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Això podria suposar que els nous tributs tampoc veiessin la llum com a mínim fins al 2014. Però no serà el cas: abans de l'estiu arribaran al Parlament, segons estan acabant de negociar els dos partits. Queda en l'aire si serà dins la llei d'acompanyament dels pressupostos o bé, si la pròrroga s'eternitza, per altres vies, expliquen a l'ARA fonts de la negociació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi ha serrells encara oberts, però l'entesa s'escenificarà aquest dimecres en el ple del Parlament. Una de les interpel·lacions registrades, del diputat d'ERC Pere Aragonès, s'interessa explícitament per "la modificació de l'impost de successions i donacions i la política fiscal i pressupostària". Es farà referència a la voluntat d'aplicar les reformes fiscals pactades i, ja de cara al següent ple, l'acord d'implantar-les abans de l'estiu es formalitzarà en una moció. "Per molt que s'allargui la pròrroga, no hem de renunciar als nous impostos", explica un negociador.

El fet que Mariano Rajoy hagi ajornat un altre mes la concreció del dèficit definitiu per a les comunitats inquieta ERC. Per això, la setmana passada va decidir accelerar les negociacions sobre els nous impostos amb CiU perquè, tan aviat com es conegui el sostre que ha de complir la Generalitat i decideixin si l'acaten -i, per tant, fan pressupostos- o no, comencin els tràmits per implantar els tributs. Si hi ha nous comptes, aquests tributs s'inclouran a la llei d'acompanyament, però si es manté la pròrroga buscaran la via més ràpida per aplicar-los amb celeritat.

Via decret llei o proposició de llei

L'impost a la banca ja va crear-se per decret llei al desembre. Aquesta via en principi és només aplicable en cas de modificació de tributs -com ja s'ha fet en la reforma de l'impost de patrimoni- i, per tant, és factible per a les principals taxes que falta implantar: els impostos de successions, transmissions patrimonals i grans superfícies, que ja existeixen però cal apujar-ne els tipus.

Un cop s'hagin modificat aquests impostos, el Govern estarà en condicions de recaptar 850 dels 1.000 milions anuals extres que preveia el pacte d'estabilitat. Quedarien per crear de zero alguns tributs amb una recaptació inferior, però amb un alt pes simbòlic, com els impostos verds i als pisos buits. Aquests caldria registrar-los com una proposició de llei al Parlament, tot i que la intenció de CiU i ERC és accelerar-ne els tràmits. Sigui com sigui, volen evitar agafar dreceres que els facin vulnerables a un possible recurs de l'Estat al Tribunal Constitucional, una opció gens descartable, atès que el govern espanyol ja hi ha impugnat l'impost a la banca, l'euro per recepta i les taxes judicials.

Tanmateix, que s'hagi ajornat el debat sobre els pressupostos no ha propiciat encara la plena entesa entorn dels tributs. CiU i ERC coincideixen en la filosofia, però "encara cal entrar en el punt i la coma". Artur Mas controla de prop les negociacions sobre l'impost de successions, que va suprimir la legislatura passada quasi com un compromís personal. Hi ha acord a recuperar la recaptació prèvia a l'eliminació, però canviarà la fórmula i es gravarà més els parents llunyans i es reduiran els tipus als familiars pròxims. ERC, a més, colla perquè l'impost sigui tan progressiu com sigui possible, i carregar-lo sobretot a les rendes altes.

El ple aprovarà aquesta setmana també una moció d'ERC per modificar la llei d'estabilitat pressupostària i per crear un contracte programa que lligui la recuperació econòmica a revertir les retallades.

stats