ONZE DE SETEMBRE
Política 20/08/2013

CiU es promet fidelitat abans de la Via Catalana

L'ANC "aconsella" als que no volen ser comptats com a independentistes que no vagin a la cadena

O. March / M. Toro
2 min

Barcelona / Prada.Davant la possibilitat que el paper d'Unió a la Via Catalana cap a la Independència que es formarà l'Onze de Setembre desemboqui en tensions amb Convergència, alts dirigents dels dos partits van optar ahir per lloar la cohesió interna de la federació i per expressar la màxima confiança en un rumb comú que ha de conduir a una consulta. "Unió sempre ha estat amb la majoria del país que ha treballat per dotar Catalunya de més instruments per servir millor la gent [...] i estarà al costat de la majoria que demana llibertat", va indicar el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, en una entrevista al canal 3/24.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Antoni Font, vicesecretari general dels democristians -molt pròxim a Josep Antoni Duran i Lleida i que ja ha hagut de gestionar alguna crisi interna oberta a la federació-, va voler destacar des de les Festes de Gràcia "l'enveja" que causa en la resta de partits i coalicions "la mala salut de ferro de CiU", a qui augura un llarg futur. Va ser la seva manera de tancar la porta a la possibilitat d'un trencament de la formació provocat per unes eleccions plebiscitàries, una hipòtesi amb què especulen de manera soterrada des de l'entorn de Duran però que, en públic, sempre s'ha negat. "No tenim cap més desig que poder anar agafats de la mà del nostre soci i dur a terme els compromisos electorals", va sentenciar Font.

Quins són aquests compromisos? Segons Rull, són tres: fer front a la crisi, exercir el dret a decidir i aconseguir l'estat propi. És aquí on comencen les diferències entre Unió i Convergència, perquè els nacionalistes van abraçar fa any i mig l'estat propi -així ho exhibiran a la Via Catalana que organitza l'ANC- mentre que els democristians són partidaris -com s'encarrega de destacar la seva cúpula- d'un model confederal. Amb la proximitat de la cadena humana present, Duran va publicar ahir quatre tuits en què, basant-se en l'escriptor Joan Sales, va raonar que "es pot defensar Catalunya des de totes les trinxeres ideològiques".

En tot cas, els organitzadors de la Via Catalana mantenen el discurs previ a la manifestació de la Diada del 2012 i que es pot resumir seguint la màxima que tothom que assisteixi a la marxa serà comptat com a independentista. "Aconsello als qui no vulguin ser comptats com a tals que no hi vagin", va advertir ahir Jaume Marfany, vicepresident de l'ANC, des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que se celebra aquests dies a Prada (Conflent).

La carta tindrà resposta

Mentre els partits catalanistes acaben de definir la seva implicació en la cadena, el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, va prometre que Mariano Rajoy respondrà a la carta en què Artur Mas li va demanar celebrar la consulta. "N'espero una resposta que no tanqui portes", va reflexionar Millo. De moment, la Generalitat se les ha trobat totes tancades i barrades.

stats