Política 26/09/2014

CiU s’allunyarà de l’afer “privat” de l’expresident

El grup parlamentari es defensarà dels atacs de l’oposició sense renegar del llegat de Pujol

Oriol March
3 min

BarcelonaEls diputats de CiU presents a la comissió d’afers institucionals del Parlament viuran avui una tarda incòmoda. Davant seu s’hi asseurà, en qualitat de compareixent, l’expresident Jordi Pujol, l’home que va fundar Convergència i que va liderar la Generalitat durant 23 anys. Fins fa gairebé dos mesos, abans de la confessió d’una fortuna amagada a l’estranger, cap dirigent del partit s’imaginava la cadena d’esdeveniments que duria Pujol a comparèixer davant la cambra catalana. La intervenció de CiU la dirigirà Jordi Turull, president del grup parlamentari. “El partit ni renuncia al capital polític de l’expresident ni en renega”, va defensar ahir en declaracions a Catalunya Ràdio. Això no vol dir, però, que els nacionalistes busquin marcar distàncies amb un afer que segueixen qualificant de “privat”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Esperem que faci consideracions sobre el que va confessar al juliol. Entenem que és una qüestió privada”, sostenen fonts de la cúpula de Convergència. Un dels aspectes que més fa patir CiU és l’abraonament que practicarà l’oposició sobre Pujol i sobre el partit. “No permetrem que hi hagi qui associï el cas de l’expresident amb l’acusació que CDC porta 30 anys malversant diners”, adverteixen des de la direcció nacionalista. “Es voldrà fer una esmena a la totalitat sobre els governs de Pujol, però no renegarem d’ell”, sostenen les mateixes fonts.

ERC ho deixa en mans de Calvet

Per als partits de l’oposició, tenir l’expresident al Parlament és una oportunitat per erosionar CiU. El PSC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP enviaran les primeres espases, mentre que ERC opta per Gemma Calvet -ni Oriol Junqueras ni Marta Rovira tindran protagonisme- i el PP insinua en privat que Alícia Sánchez-Camacho pot mantenir-se en un segon pla en la compareixença. “La intervenció l’estan preparant un grup de diputats liderats per Sánchez-Camacho”, assenyalen fonts del PP. La presidenta dels populars catalans va actuar decisivament per destapar el cas Pujol en un dinar a La Camarga amb María Victoria Álvarez, examant del primogènit de l’expresident, i fa mesos que es nega a comparèixer pel cas Método 3.

Miquel Iceta -PSC-, Joan Herrera -ICV-EUiA-, Albert Rivera -Ciutadans- i David Fernàndez -CUP- seran els encarregats de liderar les intervencions dels seus grups. Per a Iceta serà la segona intervenció important després del seu debut al debat de política general. Herrera, sempre crític amb la corrupció, collarà CiU amb el cas Pujol, i Rivera articularà el seu discurs contra el sobiranisme a través de la fortuna oculta de l’expresident, a qui anomena el “capo ” de la “trama”. No faltaran atacs contra el president de la Generalitat, Artur Mas, que va ser triat per Pujol com a conseller en cap i, posteriorment, successor.

La filla de Pujol estripa el carnet

Els dirigents de CDC es van assabentar per carta que Mireia Pujol, filla de l’expresident, es donava de baixa del partit pel tracte que ha rebut el seu pare després de la confessió. Així ho va avançar ahir La Vanguardia, que qualificava de “dura” la missiva. “A mi em sap molt greu -va defensar Turull-. És un tema que ens ha deixat en estat de xoc a molts. Suposo que, viscut des del cantó que ho pot haver viscut ella, hi ha coses que no li han agradat gens. Espero que amb el temps, i no gaire, tot pugui tornar al seu lloc”.

El president del grup parlamentari de CiU també va referir-se al fet que el decret de convocatòria de la consulta se signi dissabte, i no avui coincidint amb la compareixença de Pujol. “En la línia de desprestigiar la consulta, algú voldria lligar naps amb cols”, va defensar Turull. “Mas no volia barrejar les dues qüestions de cap manera”, afegeixen fonts de la cúpula de Convergència.

stats