RESSACA DEL 12 D'OCTUBRE
Política 14/10/2013

Cop de porta d'Unió i PSC A entrar al bloc espanyolista

PP i C's veuen els 30.000 concentrats com la "majoria silenciosa" unionista

Roger Tugas
4 min
POCS SUPORTS POLÍTICS 
 Camacho, amb Rivera, van ser els únics líders polítics a l'acte espanyolista del 12-O.

Barcelona.El portaveu de la plataforma Som Catalunya. Somos España, José Domingo, valorava amb un sentiment agredolç la concentració espanyolista de dissabte, perquè, segons va declarar, el seu objectiu és "incorporar tota la gent que se senti espanyola: federalistes, confederalistes, centralistes i autonomistes". Va evitar citar cap partit en concret, però va ser un clar missatge a Unió i PSC, a qui diverses vegades el PP i C's han retret que no se sumessin a la mobilització. Un cop passada la concentració, ahir ho van tornar a fer i van rebre la mateixa resposta. Els dirigents democristians i socialistes es van reafirmar en la intenció de marcar distàncies amb els espanyolistes i difícilment els acompanyaran en el nou acte que preparen per al 6 de desembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No estem contents", va reconèixer Domingo després de reunir prop de 30.000 persones dissabte. I és que, si el bloc del no vol aspirar a articular-se en alguna plataforma capaç d'alguna cosa més que omplir la plaça de Catalunya i plantar cara a la Via Catalana, Unió i PSC són imprescindibles. Però aquests partits no tenen cap voluntat de donar-li la satisfacció a Domingo de fer-ho possible. Acabin votant o no a la consulta, intenten abanderar i fer possible una tercera via -amb característiques diferents- entre la independència i l'statu quo .

La majoria silenciosa treu el cap

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va treure pit ahir de la mostra de "civisme, alegria, participació i democràcia" que va suposar, segons ella, la mobilització del 12 d'octubre. "En aquesta concentració hi havia una Catalunya que estava callada i que ara ja té veu", va afirmar la dirigent popular, que va defensar que l'acte va validar la teoria del seu partit segons la qual "la majoria és la Catalunya silenciosa" i rebutja la independència. Una anàlisi que va coincidir amb la de Jordi Cañas, portaveu parlamentari de C's, l'altre partit que va convocar a la mobilització i que -just abans de criticar el silenci mediàtic al qual afirma que està sotmès l'espanyolisme- va assegurar al 3/24: "Vam començar a suturar aquesta distància amb els ciutadans que s'han sentit orfes políticament durant 30 anys".

Tanmateix, com en l'anàlisi de Domingo, en les valoracions de PP i C's, al costat dels assistents, ràpidament van citar els absents en la concentració. En el seu cas, però, de manera més explícita i, en lloc de fer-ho com a lament, van aparèixer com a crítiques pel que consideren massa tebior contra l'independentisme. Així, Sánchez-Camacho va criticar que els líders d'Unió i PSC no poden seguir estant "al mig", atès que les seves propostes "no tenen recorregut" i no tenen suports.

Tampoc no va tenir gaire bona acollida la proposta de nou finançament de la dirigent catalana entre la cúpula estatal del PP i, tot i això, hi insistirà, segons va afirmar ahir, ja que "garanteix la igualtat i la solidaritat" i "no té privilegis per a ningú". "L'única via possible per frenar el desafiament independentista" és la d'un nou finançament, segons Camacho, i així intentarà fer-ho veure als barons del seu partit.

Unió no té com a objectiu la unitat

Tanmateix, aquesta recepta no és compartida per Unió, que en diverses ocasions ha rebutjat que més recursos frenin el procés sobiranista. El president del seu consell nacional, Ramon Espadaler, hi va insistir a Catalunya Ràdio en assegurar que el seu objectiu no passa "per mantenir la unitat d'Espanya" sinó "per preservar la identitat catalana". Així, tot i que Camacho demanés a Unió "que es definís" perquè "comença a no tenir arguments" per justificar la seva absència a la mobilització de dissabte, Espadaler no va obrir la porta en cap moment a ser-hi en mobilitzacions posteriors.

De fet, el també conseller d'Interior va marcar distàncies no només amb el bloc espanyolista, sinó també amb el PSC. El dinar que van fer el 3 d'octubre el líder dels democristians, Josep Antoni Duran i Lleida, i el dels socialistes catalans, Pere Navarro, no va servir per forjar una tercera via comuna. "La proposta del PSC, que respecto molt, parteix de la base de mantenir la unitat de l'Estat. La proposta d'Unió parteix d'una base radicalment diferent, que és preservar el que és substantiu de Catalunya", va afirmar Espadaler amb un argument similar al rebuig del model del PP.

El PSC responsabilitza el PP

Tampoc la trobada del 27 de setembre entre Navarro i Camacho -que va incomodar bona part del PSC- no va servir per unir-los gaire. El portaveu dels socialistes catalans, Jaume Collboni, no tan sols va rebutjar ahir que el seu partit participi "en guerres de banderes", sinó que va culpar el PP de la situació actual i de refugiar-se "en una espècie de nou victimisme que consisteix a dir que són una minoria atrapada a Catalunya". Ben al contrari, Collboni els responsabilitza de l'auge sobiranista per haver "practicat la catalanofòbia", per les signatures i el recurs contra l'Estatut i per la falta de diàleg de Mariano Rajoy amb Artur Mas. Camacho va carregar fins i tot contra el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per "abandonar la defensa d'Espanya", però Collboni li va replicar que ells sortiran al carrer "a defensar els drets socials, l'educació i la salut pública".

Així, PP i C's segueixen tan sols en el bloc espanyolista com la setmana passada. Mentre els favorables a l'estat propi fan via cap a la consulta, la resta de partits estan més dividits que mai. I, sorneguer, el portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Oriol Amorós, va aplaudir la concentració de dissabte. "Ens sembla molt bé que hi hagi gent que es manifesti per la unitat d'Espanya. Tant, que volem que s'expressin en una consulta", va dir irònic.

Lucena critica les ingerències andaluses

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va criticar ahir en una entrevista a Europa Press que la presidenta andalusa, la socialista Susana Díaz, intenti "consolidar la seva personalitat política de forma equivocada opinant sobre Catalunya", cosa que perjudicaria tant el PSOE com el PSC. Díaz, per exemple, ha rebutjat durament el dret a decidir que defensen els socialistes catalans. "Que es concentri en Andalusia, que d'això ja ens en ocupem nosaltres", va dir Lucena. Mario Jiménez, vicesecretari general del PSOE andalús, va respondre-li que el que ha fet Díaz "no és parlar de Catalunya, sinó parlar d'Espanya", i que seguirà fent-ho.

stats