DRET A DECIDIR
Política 25/09/2014

Duran admet que Rajoy no cedirà

El líder d’Unió contraposa la reforma constitucional del PSOE a l’actitud “numantina” del PP

Joan Rusiñol
3 min

MadridHi havia un deix de resignació ahir en les paraules del portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida. Una esperança implícita que el nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, tingui més sort que ell a l’hora de convèncer el govern del PP perquè mogui peça amb Catalunya. “El meu èxit és descriptible. No hi ha cap tipus de resposta”, va admetre després de reunir-se amb el secretari general dels socialistes. Duran li valora l’intent per posar sobre la taula una reforma constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tercera via confederal que defensa el líder d’Unió, i que fa pocs mesos veia aquest camí “més viu que mai”, ha topat amb l’immobilisme de la dreta espanyola: “El PP no es mourà”, va sentenciar. Està convençut que els populars es guien només per electoralisme, com ja van fer amb l’Estatut, presentant els nacionalistes com els que volen trencar l’Estat i els socialistes com els que en posen en perill la unitat. De fet, en el terreny polític, el PP ja ha aprofitat el suport del PSC a la llei de consultes per qüestionar el criteri i l’autoritat de Sánchez, tot i la bona sintonia entre populars i socialistes per aturar al Constitucional el 9-N.

Reordenar competències

L’actitud “numantina” que Duran detecta en Mariano Rajoy no té res a veure amb les intencions que aprecia a la nova direcció del carrer Ferraz. L’entesa que el polític de CiU mantenia amb Alfredo Pérez Rubalcaba en el debat català s’ha traslladat ara al seu successor. L’un i l’altre van coincidir, en una conversa de més d’una hora, a denunciar “l’enrocament” del partit que governa a la Moncloa. Amb el joc de majories actuals, la seva participació és imprescindible per obrir el meló constitucional i adaptar el text del 1978 a la realitat del segle XXI, com reclama el PSOE.

“L’immobilisme de Rajoy no garanteix la unitat d’Espanya”, va advertir Sánchez. Poc abans, en la sessió de control a la cambra baixa, la vicepresidenta de l’executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, els havia instat a concretar en què consistia aquesta proposta: si volen un federalisme simètric o asimètric, si la revisió del sistema de finançament inclou el pacte fiscal o bé si el reconeixement d’algunes singularitats nacionals implicaria cedir més competències exclusives a les comunitats autònomes. Tot i l’oposició del PP a entrar en aquest debat, el seu to va ser ahir -dos dies després de la reunió entre Sánchez i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy- més conciliador que en altres debats parlamentaris.

El secretari general del PSOE li va respondre després de la reunió amb Duran i a preguntes dels periodistes. Va afirmar que el seu projecte federal té com a gran objectiu posar ordre a “l’embolic” competencial actual i dotar “d’estabilitat” el finançament autonòmic. A més, hauria de servir, a parer seu, per fer “normal” a les lleis el que ja ho és al carrer, incorporant drets fonamentals i blindant-ne de socials. Duran, però, va alertar contra les temptacions d’utilitzar un eventual nou pacte constitucional amb voluntat de “diluir” el problema de fons entre Catalunya i Espanya.

No obstant, els dos polítics van coincidir que un procés d’aquestes característiques s’ha d’abordar sense un programa de màxims, amb diàleg i buscant el consens.

Buscar la “centralitat”

“En un moment d’esquinç i ruptura a la societat catalana -va dir Sánchez- cal vetllar perquè la centralitat no es perdi”. Va assegurar que el PSC ho intentarà. Duran no va voler entrar en especulacions de futur. Es va limitar a recordar, preguntat per la premsa, que la marca CiU és vigent i que Unió participarà a finals de novembre en una “reflexió” oberta sobre la resposta de la política a les demandes de la societat.

Plena sintonia PP-PSOE per vetar el 9-N

El procés català, a punt d’entrar en una nova fase, marca l’agenda espanyola. Aprofitant la sessió de control al Congrés de Diputats, el PSOE i el govern espanyol van voler escenificar que -tot i les diferències sobre la manera de resoldre la situació- hi ha plena sintonia per impedir que els catalans votin el 9 de novembre. Des que va accedir a la secretaria general socialista, Pedro Sánchez va garantir el seu suport al president espanyol, Mariano Rajoy, en l’ofensiva legal per aturar el 9-N. Les discrepàncies estan en la política i, sobretot, a partir del 10-N.

Ahir el portaveu parlamentari, Antonio Hernando, va subratllar les “coincidències” entre els dos partits a l’hora d’assenyalar el procés sobiranista com un “problema” i de considerar que la consulta que convocarà el president de la Generalitat, Artur Mas, “no és constitucional”. Per això, va reiterar el seu “suport” als recursos que la Moncloa presentarà al Tribunal Constitucional contra la llei de consultes (que té l’aval del PSC) i el decret específic. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que haurà de liderar aquesta resposta jurídica, l’hi va agrair.

stats