FUNCIÓ PÚBLICA
Política 08/03/2013

ERC colla Mas al Parlament contra l'ajust als funcionaris

El principal soci de CiU votarà en el pròxim ple una moció del PSC en què s'insta a deixar sense efectes la tisorada sempre que el Govern no modifiqui abans la seva postura

Roger Tugas
2 min
Junqueras va ser el primer dirigent d'ERC a criticar la retallada salarial del Govern.

BarcelonaERC ha tocat el crostó al Govern ja diversos cops, en públic i en privat, per haver tirat pel dret en la retallada salarial als funcionaris i, davant les dificultats per negociar-hi esmenes, prepara el primer toc d'atenció sever a l'executiu. Segons fonts dels republicans, el principal soci de CiU votarà en el pròxim ple una moció del PSC en què s'insta a deixar sense efectes la tisorada sempre que el Govern no modifiqui abans la seva postura. Seria el primer cop en la legislatura en què CiU quedaria en minoria i el Parlament l'instaria a rectificar les seves polítiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiu va aprovar la setmana passada la tisorada, equivalent a una paga extra, sense consultar-la ni pactar-la abans amb el seu principal soci. Això va sulfurar els republicans, que van avisar que no avalarien la mesura si el Govern no s'obria a introduir-hi esmenes per fer-la "més progressiva i no lineal". ERC va interpel·lar en l'últim ple la vicepresidenta, Joana Ortega, sobre la qüestió, però tan sols en va rebre evasives, cosa que no va contribuir a rebaixar els ànims. Des de llavors, tampoc hi ha hagut avenços en el si de la negociació dels pressupostos. La votació al Parlament, per tant, hauria de forçar-los a rectificar.

Els republicans exigeixen abordar les mesures d'estalvi en la funció pública dins la negociació global dels pressupostos i, en tot cas, no aprovar una retallada que afecti tots els empleats públics de la mateixa manera sense uns sacrificis més grans per a les nòmines més altes. Així, per exemple, ERC reclama que la reducció de sou sigui progressiva en funció del salari, tal com la va aplicar el tripartit el 2010, quan l'ajust mitjà va ser del 5% però amb un percentatge superior en les rendes més altes. Igualment, els republicans també proposen reduir dietes i indemnitzacions a alts càrrecs, fixar un topall salarial per dalt i incrementar el nombre d'empleats amb nòmines baixes exempts de la retallada.

Per contra, el Govern va justificar tirar pel dret amb la mesura per poder repartir la tisorada entre les pagues extres de juny i desembre.

stats