Política 26/11/2013

ERC fa ajornar la petició al Congrés fins a fixar la pregunta

El Parlament no votarà el 4 de desembre el marc legal

Roger Tugas / Roger Mateos
2 min

Barcelona.Els interrogants sobre la concreció de la consulta seguiran oberts unes setmanes més. CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP van acordar al setembre que, abans d'acabar l'any, farien pública la via per la qual demanaran a l'Estat la convocatòria del referèndum, la data de celebració i la pregunta. De fet, hi ha un acord entre les quatre formacions des de fa setmanes per reclamar la transferència de la competència a través de l'article 150.2 de la Constitució, una via similar a l'escocesa, i fins i tot ICV-EUiA va reclamar no votar-ho en el ple de fa una setmana per no tapar el debat dels pressupostos. Per això havia d'aprovar-se el dia 4. Ara, però, ERC prefereix ajornar-ho un temps més, per poder debatre conjuntament tots els condicionants de la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest matí es reuneixen la mesa del Parlament i la junta de portaveus per aprovar l'ordre del dia del ple de la setmana vinent, i ahir al vespre no s'havia registrat cap proposta concreta per fer la petició al Congrés. Per tant, aquesta qüestió no es podrà debatre, tret que dimecres o dijous hi hagi una reunió extraordinària per incloure-ho a l'ordre del dia i tramitar-ho per via d'urgència. Un recurs, però, poc ortodox i que requeriria un acord a corre-cuita.

Què és el que impedeix tancar un pacte que ja s'intuïa feia setmanes? D'una banda, matisos coneguts. Més enllà de l'entesa entorn de l'article 150.2, encara queden serrells sobre com vehicular la proposta. ERC vol que el Parlament aprovi una resolució i els grups catalans defensin una proposició no de llei al Congrés. La majoria de grups prefereixen que la cambra catalana elevi una proposició de llei. Una via que els republicans temen que allargui el procés. "Posant l'acord negre sobre blanc es perd consens, no hi ha res que ens obligui a fer-ho ràpid i corrents", argumenta un dirigent d'ERC.

De l'altra, hi ha l'estratègia política. ERC estaria disposada a cedir en aquesta qüestió, però vol fer valer el seu suport per condicionar la pregunta, vinculant els dos debats. "Si hem de fer alguna concessió, que sigui en això", explica un altre dirigent republicà, ja que "la prioritat és la pregunta". ERC insisteix sempre que pot en la necessitat que sigui clara, binària i que qüestioni sobre la independència, i en privat tem que, per obtenir el suport d'Unió i ICV, la pregunta que finalment s'acordi sigui ambigua i no aclareixi un horitzó nacional diàfan.

La resta de grups, sorpresos

El gir tàctic d'ERC ha sorprès la resta de partits favorables a la consulta, que ahir mostraven incomoditat. "No hi ha hagut contactes per aquesta qüestió en les últimes setmanes", afirmava sorprès un dirigent ecosocialista. Tot i això, tothom està convençut que l'escull se superarà aviat. Si no hi ha un acord d'última hora abans de les reunions d'aquest matí, però, no es podrà votar fins al ple del 17 al 20 de desembre -quan s'aprovaran els pressupostos- o, fins i tot, en algun d'extraordinari entre Nadal i Cap d'Any, si es vol enllestir el 2013.

stats