DEBAT INTERN
Política 03/05/2013

Europa fa tornar la tensió a CiU

Unió avisa CDC que anar per separat a les eleccions de maig del 2014 trencaria del tot la federació

Oriol March
3 min

Barcelona.Portes enfora, les direccions de CDC i d'Unió exhibeixen unitat i es mostren segures que CiU anirà també unida a les eleccions europees que se celebraran la primavera de l'any vinent. Al sotabosc, però, les cúpules dels dos partits observen -per ara amb certa distància- com sectors convergents volen tirar pel dret i concórrer als comicis comunitaris en solitari o bé explorant una coalició amb ERC que podria incloure, fins i tot, ICV. L'abast d'aquesta possibilitat, segons van advertir ahir des de la direcció democristiana, pot significar, en última instància, el trencament total de la federació, que funciona des del 1978. "Si algú vol plantejar el final de CiU hauria de ser en tots els àmbits, no només a les europees", va dir ahir a RAC1 Ramon Espadaler, conseller d'Interior i president del consell nacional d'Unió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Altres fonts de la cúpula democristiana van mostrar-se "poc sorpreses" per la informació de l'ARA segons la qual sectors de CDC preparen un pols per no concórrer amb Unió i posar l'accent en l'estat propi. "Això no s'ha plantejat on toca, que és respecte a la direcció. Seria un error anar enrere perquè CiU, com a coalició o federació, ha funcionat tan bé que altres partits han volgut copiar el model", diu un dirigent.

A Unió no passa per alt la mala sintonia entre Ramon Tremosa -eurodiputat per CDC- i Salvador Sedó -Unió- al Parlament Europeu, però de moment esperen moviments. "Aquestes coses [anar separats a les europees] es fan, no es diuen", adverteixen des de la cúpula democristiana. Altres dirigents es mostren més alarmats: "Si es culmina el trencament per a les europees, el Govern pot perillar. Ara bé, dubto que passin de les paraules als fets, perquè el preu seria caríssim".

Rull obre la porta a més partits

Mentrestant, la direcció convergent evita tensions, però sí que planteja obertament una aliança amb altres formacions. Josep Rull, secretari d'organització, ho va explicar ahir a Catalunya Ràdio: "Volem mantenir la coalició europea amb Unió, però seria irresponsable no sumar-hi més forces. I ERC suma", deia.

En tot cas, però, va voler tancar la porta -almenys momentàniament- a trencar amb Unió de cara a aquests comicis. "Qualsevol opció està oberta menys aquesta", va resumir Rull intentant evitar el debat intern. Va cridar a "eixamplar consensos" de cara a les europees. Unes eleccions que se celebren en un any, el 2014, que és quan CiU i ERC tenen intenció de celebrar la consulta sobiranista que van acordar a l'hora de firmar l'acord de governabilitat.

L'oferta de Rull va ser ben rebuda pel secretari general adjunt dels republicans, Lluís Salvadó, que, sense entrar en les relacions CDC-UDC, va assegurar que el partit d'Oriol Junqueras -eurodiputat fins fa un parell d'anys- està "obertament receptiu a un gran bloc pel sí a la independència de Catalunya i contra les polítiques d'austeritat". De fet, ERC ja va proposar el 2009 una coalició, però no se'n va sortir. "Hi ha una necessitat de doble bloc entre els que defensen el sí a la independència i contra les polítiques d'austeritat", va defensar Salvadó.

Una suma d'eficàcia limitada

En tot cas, el 2009 una coalició a tres -CiU, ERC i ICV- hauria aconseguit, seguint la llei d'Hondt, dos diputats, mentre que per separat van ser-ne tres i el d'Esquerra durant dos anys. A l'hora de treballar a l'Eurocambra, la sintonia entre Tremosa, Junqueras i l'ecosocialista Raül Romeva ha estat molt positiva. No passa igual amb Sedó -que s'asseu amb els diputats del PP europeu, al qual pertany Unió-, que en privat defensa que cal mantenir més distància amb ERC i ICV. D'aquí neixen les tensions amb Tremosa i s'alimenta el pols que sectors de CDC volen plantejar per no anar amb Unió el 2014.

stats