PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT
Política 20/12/2013

El Govern i ERC pacten frenar per la via urgent els talls de llum a les llars pobres

Mas prepara un decret llei per esquivar el veto del PP

Roger Tugas / Roger Mateos
2 min
Mas i Junqueras es van reunir ahir al Parlament per analitzar les conseqüències del recurs als pressupostos presentat pel PP.

Barcelona.El fet que el PP hagi portat al Consell de Garanties Estatutàries el projecte de llei de pressupostos la setmana en què havien d'aprovar-se definitivament -amb el suport de CiU i ERC- té diverses conseqüències pràctiques. Per una banda, evitarà que el Govern pugui començar a recaptar els nous impostos i taxes que creen els comptes. Per l'altra, tampoc no es podran aplicar algunes de les iniciatives estrella que contenia la llei d'acompanyament, com la prohibició de tallar el subministrament elèctric del novembre al març a llars amb pocs recursos. Tanmateix, l'executiu i ERC ja han pactat que el Govern aprovi un decret llei -probablement dilluns- per esquivar la impugnació del PP i aplicar igualment la mesura al gener, sense haver d'esperar al febrer, segons ha pogut saber l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta era una de les possibilitats que els republicans ja van posar sobre la taula un cop es va conèixer el recurs dels populars. Segons defensen els d'Oriol Junqueras, la urgència de la mesura en justifica el tràmit per decret llei, una opció que el Govern ha avalat.

Reunió entre Mas i Junqueras

De fet, Artur Mas i el president d'ERC es van reunir ahir al matí al Parlament per analitzar les conseqüències del recurs del PP, que fa endarrerir un mes l'aprovació dels pressupostos. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va concretar que impedirà recaptar entre 10 i 15 milions, i va confirmar així les xifres que ja va avançar dimecres l'ARA. "Això és terrible per al conjunt de ciutadans, les escoles i els hospitals", va explicar Junqueras a la sortida de la reunió, que va durar mitja hora. Mas i el líder d'ERC van lamentar igualment les conseqüències de l'increment de l'11% del rebut de la llum al gener, que pot perjudicar encara més les llars més pobres.

Al seu torn, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va considerar la trobada una "obscenitat política" i va insistir a justificar el recurs dels populars per la partida de 5 milions d'euros que inclouen els comptes per celebrar la consulta. "El Govern fa un any que no dóna cobertura als més necessitats perquè durant el 2013 s'han prorrogat els pressupostos", va afegir Sánchez-Camacho.

Tot i que és improbable, encara seria possible que el Consell de Garanties dictaminés amb màxima celeritat, i en lloc d'emetre un veredicte a finals de gener -com s'espera- ho fes abans d'acabar el desembre. Si això passés -una possibilitat remota- es podria convocar un ple per al 27 o per al 30 i 31 específicament per aprovar els comptes.

Els republicans tomben uns ajuts a Barajas

ERC va evitar ahir al Congrés que el PP introduís una esmena d'última hora als pressupostos de l'Estat del 2014 abans de la seva aprovació definitiva. Els comptes incloïen bonificacions a les quotes aèries, que ERC temia que afavorissin l'aeroport de Barajas en detriment del Prat. Per ser efectives, calia adjuntar-hi un annex amb les destinacions que rebrien les ajudes. El PP no va entrar l'esmena al Senat i només li quedava fer-ho ahir amb l'acord de tots els grups.

stats