DRET A DECIDIR
Política 03/12/2013

ICV accelera el debat intern per concretar la posició en la consulta

Un grup de treball liderat per Josep Vendrell abordarà el dia 12 les indefinicions del partit

Roger Tugas
2 min

Barcelona.Els partits favorables al dret a decidir han de pactar en les pròximes setmanes la pregunta de la consulta i, tanmateix, ICV encara no ha concretat per quina opció aposta. Reclama que l'enunciat permeti votar tant a independentistes com a federalistes, però ni tan sols ha començat a debatre formalment en els òrgans interns com es pot fer possible. Per això els àmbits de política lingüística i de fet nacional d'ICV van decidir pressionar la cúpula per fixar la postura. I el consell nacional de dissabte passat va convocar una reunió oberta del grup de treball sobre dret a decidir per al 12 de desembre, per abordar les indefinicions dels ecosocialistes en la qüestió i explorar com fer compatible la seva pluralitat interna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest grup va ser creat per l'assemblea nacional que a l'abril va fer ICV, tot i que fins ara no havia tingut gaire activitat. El dirigeix el secretari general dels ecosocialistes, Josep Vendrell, i el conformen el diputat Jaume Bosch i quatre membres més, representants de les diverses sensibilitats nacionals i perfils del partit. A la reunió del dia 12, però, hi participaran també tots els afiliats interessats en el debat, per "tractar la qüestió i contrastar totes les tendències internes", van explicar a l'ARA fonts de la formació.

La trobada servirà per aprofundir en la posició d'ICV en la consulta i la seva pregunta, més enllà de voler aglutinar tots els partidaris de trencar amb l' statu quo autonòmic. De la mateixa manera, la direcció ecosocialista debat com potenciar aquest grup de treball i donar-li més rellevància en l'actual context.

Els sectors sobiranistes pressionen

Les diverses sensibilitats d'ICV ja han pres posició. I qui més clarament ho ha fet són els àmbits de política lingüística i fet nacional, que agrupen els sectors més sobiranistes del partit. Els seus plenaris es van trobar el 23 de novembre al Prat de Llobregat i van aprovar una declaració conjunta en què reclamaven accelerar el debat intern i defensar una "pregunta clara i precisa", sense ambigüitats. La seva proposta és: "Voleu que Catalunya esdevingui un estat independent, que pugui decidir lliurement la seva relació amb Espanya i Europa?"

Poc després, el 27 de novembre, es van trobar amb la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, per exposar-li les seves demanades. "Li vam traslladar que no es podia demorar el debat", explica un membre d'aquests àmbits. Dissabte van presentar la declaració al consell nacional del partit i van insistir que cal fer una profunda anàlisi entorn de la consulta i prendre-hi partit. Van subratllar que "la paraula independència no ha de fer por". De fet, els àmbits defensen que la pregunta que proposen és inclusiva, ja que obre la porta a mantenir una relació amb Espanya després d'accedir a la sobirania plena, tal com reclamen els federalistes d'ICV.

El CATN preveu un TC català amb 5 membres

El Consell Assessor per a la Transició Nacional ultima un informe sobre l'estructura judicial de l'estat català. El jutge Santiago Vidal va avançar ahir a Catalunya Ràdio que s'hi preveu que fins a un 30% de jutges i fiscals amb plaça a Catalunya decideixin marxar. Així, caldria contractar-ne 500 de nous per tenir-ne 1.000. També es preveu un Tribunal Constitucional propi amb cinc membres: un el triaria el Parlament, un altre els professionals del dret, un els jutges, un els síndics de greuges locals i l'últim els ciutadans en unes eleccions.

stats