CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 05/12/2014

Junqueras prioritza el full de ruta per “omplir de contingut” la independència

El líder d’ERC enterra la llista única de Mas però confia que hi haurà “acord” per a una fórmula d’unitat

Joan Serra / Roger Tugas
3 min
REAFIRMAT  El president d’ERC, Oriol Junqueras, va ser entrevistat per Mònica Terribas a TV3.

BarcelonaJust després que Artur Mas exposés el seu full de ruta en la conferència que va fer al Fòrum -on va verbalitzar la pressió a ERC per bastir la llista conjunta “de país” a les plebiscitàries-, Oriol Junqueras va evitar les valoracions exprés. Pretenia madurar la resposta una setmana. Dimarts, amb el president a la primera fila del Palau de Congressos, el líder dels republicans va tancar la porta a la fórmula, va reclamar un govern d’unitat i va plantejar una full de ruta diferent. Un pla que Junqueras va defensar ahir en una entrevista amb Mònica Terribas a TV3. Era conscient que la proposta ha generat malestar a CDC, fins al punt que Jordi Turull, president del grup parlamentari de CiU, la va titllar a l’ARA d’“esmena a la totalitat” al trajecte de Mas. “Estic segur que el que hi haurà és un acord”, va afirmar Junqueras en referència a una fórmula que maximitzi suports i acceleri la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’acord que cristal·litzi difícilment permetrà confeccionar la “llista de país” que plantejava el president. Ahir Junqueras va girar full a aquesta opció. “La llista única no ajuda: allunya els indecisos i fa que molta gent que vol participar en la independència se senti exclosa”, va afirmar el dirigent republicà. “Defensem una unitat millor, una unitat més àmplia”, va afegir. Sense la mateixa química personal amb Mas que fa uns mesos -les relacions s’han deteriorat- i amb els partits atrinxerats pel xoc, Junqueras va reclamar una trobada amb el president a Palau i Mas li va estendre la mà. Tots dos senten l’alè de la societat civil, que reclama un acord, definit per Òmnium com a “unitat estratègica”.

Junqueras va avançar ahir que la reunió serà la setmana que ve: “Estic convençut que ens posarem d’acord a l’hora de trobar la fórmula d’unitat”. “L’acord amb el president és decisiu i també són importants els acords amb altra gent”, va reblar el líder d’ERC, per referir-se a la CUP, socialistes sobiranistes i ecosocialistes.

Junqueras, que va insistir en la necessitat d’escurçar els terminis per exercir la independència -a diferència del calendari més contemporitzador del president-, va reclamar “omplir de contingut”, calendari i compromisos el full de ruta. Pel dirigent republicà, el punt comú que haurien de compartir les forces sobiranistes a les plebiscitàries hauria de detallar “com s’exerceix la independència”, i va enumerar les lleis, estructures d’estat com la Hisenda pròpia, l’elaboració de la Constitució i la política exterior.

Buscar l’acord, menys en la llista

Precisament, amb la “llista de país” descartada -que la CUP ja havia rebutjat-, fonts d’ERC apuntaven ahir a l’ARA que la seva prioritat passa per tancar l’acord en el full de ruta, en els passos que s’hauran de fer des de l’endemà de les eleccions si s’imposa una majoria independentista. Entenen que una entesa en aquesta qüestió aplanaria el debat sobre les candidatures. Les diferències són clares -ERC voldria exercir la independència des de l’inici i CDC preveu encara una transició d’un any i mig-, però també són nítids els possibles punts d’acord, tal com va exposar ahir Junqueras a TV3.

El president d’Esquerra vol començar el desglaç abordant com hauria d’actuar l’executiu després dels comicis, detallant i calendaritzant cada pas a fer. Els republicans també volen tancar la porta a qualsevol dilació del procés o negociació amb l’Estat en el cas que, després de les eleccions espanyoles del 2015, arribés alguna oferta de tercera via. “Serem generosos, però ell també ha de ser flexible”, apuntava un dirigent d’ERC, en referència a la petició de generositat formulada per Mas el dia anterior.

Gay de Montellà insta Mas a acabar el mandat per no perdre inversions

Mentre la societat civil mobilitzada, que reclama acord en la proposta sobiranista i unes eleccions plebiscitàries ja, pressiona Mas i Junqueras, la patronal Foment del Treball demana estabilitat al president de la Generalitat i alerta del risc de fuga d’inversions. El president de la patronal, Joaquim Gay de Montellà, va fer una crida ahir a l’estabilitat política i va titllar “d’anomalia” el full de ruta d’eleccions anticipades i govern transitori que ha fet Mas. Gay de Montellà, com ha fet altres vegades, va fer una crida al pacte amb l’Estat i va alertar que un escenari de govern transitori pot desencadenar una fuga inversora de Catalunya. “Potser no ho notarem ara mateix, però sí d’aquí uns mesos, quan vegem projectes i noves inversions que han passat de llarg i han marxat a altres països d’Europa”, va raonar Gay de Montellà. El líder dels empresaris catalans també va referir-se al projecte de pressupostos del Govern: va reclamar que, a banda de presentar-los, també “s’han d’aprovar”. Gay de Montellà va subratllar la necessitat d’evitar pròrrogues pressupostàries i va reclamar més diàleg entre les forces polítiques.

stats