ESPIONATGE
Política 09/08/2014

L’ANC no modificarà protocols pels “talps” de Manos Limpias

L’entitat veu en la revelació del sindicat ultra “una provocació més”

M. Colomer / S. González
3 min

BarcelonaTranquil·litat i bons aliments, que diu la dita. La cúpula de l’ANC ha entomat amb absoluta serenitat la revelació ahir a l’ARA del secretari general del sindicat d’ultradreta Manos Limpias, Miguel Bernad -també exsecretari general del Frente Nacional amb el dirigent d’extrema dreta Blas Piñar-, que assegurava que tenen “talps” infiltrats no només a l’Assemblea, sinó també a Òmnium i en altres organitzacions socials i polítiques compromeses amb el dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El vicepresident de l’ANC Jaume Marfany va assegurar ahir en declaracions a l’ARA que l’organització independentista no pensa canviar cap dels seus protocols de seguretat per blindar-se més davant d’eventuals infiltracions que busquin desestabilitzar el consens social i polític amb el dret a decidir: “Estem tranquils del tot. No ens preocupa gens. Perquè si algú busca coses secretes, no en trobarà. Som una organització transparent del tot, tant pel que fa a l’objectiu -la independència- com a l’estratègia -amb mètodes exclusivament pacífics, cívics i democràtics-, i des del punt de vista econòmic”.

Intent desestabilitzador

Si bé en privat dirigents de l’ANC i d’altres entitats sobiranistes donen per fet que estan en el punt de mira dels poders de l’Estat i dels sectors més antiindependentistes -telèfons punxats inclosos-, en públic opten per relativitzar l’activitat dels infiltrats que presumptament puguin existir i donen per fet que en cap cas haurien pogut accedir als seus òrgans de direcció.

Marfany emmarcava ahir la revelació de Manos Limpias en una campanya per “intentar desestabilitzar” el procés sobiranista sembrant la desconfiança i el dubte en el si de les entitats civils que empenyen les institucions des del carrer per fer efectiva la consulta. “Una provocació més”, reblava Marfany.

Més enllà d’això, Marfany va assegurar que tots els integrants dels òrgans de direcció de l’ANC acumulen anys de militància política acreditada per la llengua, la cultura i la sobirania que els avalen. Aquest és un dels elements que fa que posin en dubte que les infiltracions hagin arribat en els òrgans de direcció, que podrien ser els més sensibles tenint en compte que mantenen un fil de contacte directe amb el Govern i els principals partits impulsors de l’acord al voltant de la consulta del 9 de novembre.

Per això l’ANC no pensa entrar en cap “batalla dialèctica” amb el sindicat ultra. “Si s’han infiltrat en el secretariat, deuen estar fent-se un fart de pencar, perquè no fem res més que treballar. Els haurà sortit cara, la infiltració”, ironitzava el vicepresident de l’ANC. Òmnium, per la seva banda, va declinar fer cap comentari al voltant de la suposada infiltració d’elements d’ultradreta que reporten informació a organitzacions com Manos Limpias.

Cultura política del talp

En la conversa amb l’ARA, Bernad va donar per fet que també ells tenen “talps” a dins de Manos Limpias: “Estic convençut que hi poden haver talps a dins de la nostra organització, però nosaltres ens movem dins el marc de la llei, de manera que no sortiran coses que taquin la nostra imatge”.

“Un terç dels Mossos són independentistes”

El secretari general del sindicat ultra Manos Limpias, Miguel Bernad, assegura que també té infiltrats als Mossos d’Esquadra i a l’Ertzaintza. De fet, Bernad va dir a l’ARA que gràcies a aquests confidents sap que “aproximadament un terç dels Mossos són independentistes” i que molts estan implicats “com a afiliats o simpatitzants” en moviments sobiranistes. Segons ell, si el 9-N s’arriben a treure urnes al carrer, el cos policial català té previst retirar-ne alguna de manera simbòlica per “fer el paperot”, però no evitarà que els ciutadans catalans puguin dipositar les paperetes. El líder de Manos Limpias afegeix que els serveis de seguretat de l’Estat també vigilen de prop la policia catalana.

stats