DRET A DECIDIR
Política 09/08/2013

L'ANC insta el Govern a ser a la cadena humana

L'organització manté el lema independentista malgrat la petició d'Unió perquè es reivindiqui el dret a decidir

Marc Colomer
3 min
Duran també va instar a canviar el lema de la manifestació per l'estat propi del 2012. No es va variar, però s'hi va acabar sumant.

Barcelona."Hem demanat al Govern que formi part de la Via Catalana per demostrar la unió amb la societat per aconseguir que es convoqui la consulta". Amb aquestes paraules la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, va fer explícita la seva crida a l'executiu d'Artur Mas a participar activament en la cadena humana que travessarà Catalunya el pròxim Onze de Setembre. L'ANC busca una significació més activa del Govern respecte de la gran manifestació de la Diada del 2012, quan molts consellers van afegir-se a la marxa reivindicant la proposta de pacte fiscal i no pas l'aspiració a un estat propi per a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'entitat independentista ja ha reservat un espai per als membres del Govern en l'anomenada Via Catalana cap a la Independència. Es tracta del tram de la cadena que passarà per la plaça Sant Jaume de Barcelona, just davant del Palau de la Generalitat i de l'Ajuntament. Malgrat que l'executiu no ha desvelat encara si pensa prendre part activa en aquesta nova exhibició de força social sobiranista, el fet que l'ANC li reservi un espai deixa entreveure que en formarà part en més o menys mesura. El mateix president de la Generalitat ja va deixar clar la setmana passada que el seu govern prendrà una decisió en ferm en les pròximes setmanes, de cara a l'inici del nou curs polític.

També hi tindran un lloc reservat els diputats del Parlament en el tram que passarà pel Parc de la Ciutadella, on hi ha ubicada la seu de la cambra catalana. I comencen a esvair-se dubtes sobre el posicionament dels partits catalans davant la Via Catalana, que ja supera els 300.000 inscrits, entre els quals l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

Els partits prenen posicions

Paradoxalment, el que ha precipitat aquest posicionament general dels partits ha estat la carta d'Unió adreçada a l'ANC, per demanar que canviï el lema de la cadena humana perquè se centri en el dret a decidir i no en la independència. CDC i ERC, amb unes bases tensionades a favor del procés sobiranista, expressaven el seu suport i plena predisposició a participar-hi. ICV-EUiA, en canvi, no té previst significar-se fins després de vacances. Qui no té cap intenció de ser-hi és el PSC. Ahir la diputada al Congrés i exministra Carme Chacón va acusar l'independentisme de fer un ús eufemístic del dret a decidir per no referir-se obertament a la "secessió unilateral".

Unió va ampliar la seva ofensiva per fer replantejar el lema de la cadena humana, enviant també a Òmnium Cultural la carta que dimecres va remetre a l'ANC. Però la resposta ja l'havia deixat clara Forcadell. No hi haurà cap canvi de lema. La carta enviada pel secretari general dels democristians, Josep Maria Pelegrí, però, no ha estat ben rebuda pels sectors més sobiranistes del partit. El secretari d'Universitats i dirigent d'Unió, Antoni Castellà, va deixar clar amb un tuit que ell sí que pensa prendre part de la cadena humana independentista: "La majoria d'Unió serem a la Via Catalana". Ras i curt. La mateixa Forcadell recordava ahir que la cúpula d'Unió ja havia intentat el 2012 que la manifestació del milió i mig fos pel pacte fiscal i no per l'estat propi, però hi van acabar participant igualment. Res els porta a pensar que enguany no passarà el mateix. "Seria un pas enrere" canviar ara el lema, va opinar Forcadell.

Òmnium no coincideix amb Unió

Hores més tard, i davant la insistència d'Unió, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, s'alineava en declaracions a l'ARA amb el posicionament de la presidenta de l'ANC. "La Via Catalana és per la independència", havia sentenciat Forcadell, que, això sí, també admetia que l'"objectiu immediat" de la cadena humana de 400 quilòmetres és que el Govern convoqui amb la màxima celeritat un referèndum d'autodeterminació, amb una "pregunta clara". Tant l'ANC com Òmnium consideren que hi ha poc espai per a les ambigüitats.

De moment, Unió s'ha quedat sola demanant d'excloure de la convocatòria les referències a la independència. No obstant això, i malgrat que ICV-EUiA no hagi fet cap petició formal en aquest sentit, ahir va mostrar la seva complicitat amb la proposta del partit de Josep Antoni Duran i Lleida. "L'ANC ha volgut fer una convocatòria exclusivament independentista i això divideix els partidaris del dret a decidir", va lamentar la coordinadora nacional d'ICV-EUiA, Dolors Camats, que, això sí, va deixar clar que no pensa demanar cap canvi de lema. Per Camats "la gent que està a favor del dret a decidir, però no de la independència, ha de tenir llibertat de participar" en la cadena humana.

De fet, aquest és un posicionament similar al que ahir va comentar a l'ARA el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez. El dirigent sindical es va reunir ahir amb Forcadell. A criteri seu, la Via Catalana, al marge del lema que l'encapçali, "serà un element clau a favor de l'exercici del dret a decidir". La UGT no té previst sumar-se a la cadena humana com a organització, i deixarà a criteri de cadascun dels seus integrants si hi vol participar.

stats