DRET A DECIDIR
Política 30/05/2013

L'ANC confia a l'arbitratge extern la resolució de la crisi a la cúpula

El 8 de juny triarà nou secretariat per encarar un any decisiu

Marc Colomer
2 min
L'assemblea general de l'ANC del 16 de març va actualitzar el full de ruta aprovat un any abans i que havia quedat superat amb la gran manifestació que va liderar l'Onze de Setembre del 2012.

Barcelona.Finalment, les eleccions per escollir nou secretariat nacional de l'ANC seran el dissabte 8 de juny, un mes després d'una frustrada convocatòria inicial. Es desbloqueja així la situació de conflicte que s'havia generat en el si del secretariat nacional de l'ANC. Les assemblees territorials se n'han mantingut al marge en la mesura del possible, tenint en compte que ja actuen amb vida pròpia més enllà dels afers interns que, a criteri d'integrants del mateix secretariat, "distreuen" de l'objectiu nuclear de l'ANC: la consecució d'un estat propi per a Catalunya. "El gran avantatge és que el territori funciona amb secretariat o sense", resumia una altra font consultada per l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La complexitat dels conflictes interns que s'han anat generant en un any i mig d'activitat frenètica del secretariat de l'ANC i la impossibilitat de resoldre'ls en qüestió de dies van portar la junta electoral de l'entitat a suspendre les eleccions de l'11 de maig. "Escrits d'impugnació de candidatures, queixes i denúncies, expedients sancionadors, acords de sancions, protestes contra la inhabilitació de comissions informatives i instructores, requeriments..." D'aquesta manera resumia la situació la junta electoral de l'entitat, que cinc dies abans de la convocatòria electoral suspenia els comicis interns. Paral·lelament, la junta electoral instava a un procés de mediació i arbitratge per desbloquejar una situació de crisi que amenaçava d'enquistar-se fins a esdevenir letal per al nucli dirigent d'una organització que ha experimentat un creixement meteòric en poc més d'un any: gairebé 15.000 socis i una massa de gent vinculada de 30.000.

Esgotada sense èxit la mediació -dissabte en una jornada a porta tancada a l'Ateneu Barcelonès-, ara hi ha en marxa un procés contra rellotge d'arbitratge extern que busca l'acord per superar els contenciosos que segueixen vius. Es tracta de conflictes motivats, segons les fonts consultades per l'ARA, per diverses qüestions, com les diferents cultures organitzatives i polítiques que conviuen en l'organització, una crisi de creixement, la inexperiència, els dèficits de gestió econòmica de l'acte de constitució de l'ANC al Palau Sant Jordi que va conduir a una auditoria, així com velles disputes encara sense cicatritzar de l'Assemblea de Catalunya del 1979.

Arbitratge i resolució

L'arbitratge extern ha de resoldre si les candidatures que van ser anul·lades perquè els integrants -de sectors crítics- havien estat expedientats i sancionats amb la retirada del dret a veu i vot podran concórrer o no als comicis. Les conclusions de l'arbitratge seran adoptades per la junta electoral perquè sentenciï i publiqui, l'1 de juny, les candidatures oficials acceptades. Segons les fonts consultades, tot porta a pensar en la validació dels candidats -l'actual presidenta Carme Forcadell s'hi tornarà a presentar- per evitar que el conflicte vagi a més i el procés electoral quedi tacat just quan l'ANC haurà d'encarar l'esprint final fins al 2014. El 8 de juny es triaran els 25 representants nacionals i els 50 territorials del secretariat amb llistes obertes.

Els resultats oficials de les eleccions es proclamaran el 12 de juny, i el 15 ja es farà la primera reunió del nou secretariat que haurà d'escollir la presidència.

stats