ONZE DE SETEMBRE
Política 21/08/2013

L'ANC reitera que la Via Catalana ha de ser inclusiva

Els promotors pretenen sumar el màxim de sensibilitats a la cadena independentista

Oriol March
3 min

Barcelona.Després d'uns dies de certa polèmica pel lema, el missatge i la participació dels partits a la Via Catalana cap a la Independència, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va decidir ahir fer públic un comunicat -redactat des de dilluns, segons fonts del seu secretariat nacional- en què es reitera el caràcter inclusiu de la manifestació i en què es desmarca de qualsevol recorregut alternatiu a l'oficial. "Volíem deixar clares unes quantes coses", asseguren des de la direcció de l'ANC, que dilluns va observar com el vicepresident de l'entitat, Jaume Marfany, afegia un punt de tensió als dies previs a la Diada aconsellant tot aquell que no fos independentista -encara que sigui favorable a la consulta- que no s'acostés a la cadena que cobrirà la costa catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tots els que hi acudeixin seran comptats com a independentistes", va assegurar Marfany a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que se celebra a Prada. Fonts oficials neguen que les seves paraules tinguin res a veure amb el comunicat de to inclusiu i integrador emès ahir, però altres veus de l'ANC -sempre en privat- es mostraven més aviat contrariades per les paraules del seu vicepresident. És un nom de cert pes a l'entitat, tenint en compte que va ser un dels integrants de la delegació que es va reunir amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, després de la manifestació de l'Onze de Setembre de l'any passat.

Per evitar més controvèrsia, el comunicat de l'ANC especifica que la cadena humana és "una mobilització oberta a la pluralitat i transversalitat de la societat catalana" i que el seu objectiu és "sumar el màxim de sensibilitats al voltant de l'actual procés polític". Fonts de l'entitat expliquen -introduint matisos a les paraules de Marfany- que cal aconseguir que la gent "es quedi sense excuses" per ser a la cadena. "Interessa que hi hagi fins i tot participants partidaris del no", asseguren al secretariat nacional.

Aquestes paraules estan més relacionades amb l'entrevista que Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, va concedir a l'ARA fa una setmana, que no pas amb les declaracions de Marfany a Prada. "Tota la gent que defensa el dret a decidir es pot sumar a la cadena, perquè podem fer un tros de trajecte junts. L'objectiu immediat és convocar la consulta", assegurava Forcadell, que insistia que un dels missatges de la Via Catalana cap a la Independència -el comunicat reitera que el nom es manté intacte- serà un explícit "Volem votar".

"Sense tensions"

A pesar del punt de malestar que van causar les consideracions de Marfany -que va tensar les paraules fetes servir per Forcadell la vigília de la Diada de l'any passat, quan va dir que tot assistent a la manifestació seria comptat com a independentista-, fonts de l'ANC neguen qualsevol "discrepància". En el mandat anterior de la direcció de l'entitat sí que hi havia hagut més "tensions", però dirigents consultats apunten que ara la situació és "una bassa d'oli" a la cúpula.

Una de les prioritats de l'ANC és evitar al màxim les possibles tensions internes per concentrar-se en la gestió logística -inèdita- de la cadena humana. Una cadena que, a diferència d'una manifestació tradicional, ha d'anar mil·limetrada per no oferir imatges de trams buits o de desorganització. Sempre comptant, a més, amb el record fresc de la marxa barcelonina del 2012, que va suposar un èxit rotund.

Només un recorregut

El comunicat emès ahir també va servir perquè l'ANC marqués distàncies amb el Procés Constituent, el projecte polític de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres, que vol encerclar l'edifici de La Caixa a Barcelona aprofitant l'Onze de Setembre. "Totes les sensibilitats i projectes respectuosos amb els drets humans caben dins el traçat establert [...], que és l'únic que l'Assemblea assumeix com a propi i del qual es responsabilitza", assegura la nota.

L'ANC no veu amb mals ulls que hi hagi més d'una reivindicació al llarg del traçat -contra els desnonaments i les retallades, per exemple-, però vol deixar clar que de recorregut només n'hi ha un. Hi són cridats els independentistes i els que només volen la consulta perquè "no hi sobrarà ningú", a la Via Catalana.

stats