ESTRUCTURA DEL GOVERN
Política 28/01/2013

Mas-Colell incorpora al seu departament el secretari de política econòmica d'ERC

El secretari d'economia d'ERC entrarà com a assessor a la conselleria d'Andreu Mas-Colell. És un cas excepcional. Garantirà el compliment del pacte i ajudarà en la creació de noves estructures d'estat.

Roger Tugas
3 min
UNA PEÇA DE LA RENOVACIÓ 
 Albert Castellanos -segon per la dreta- va entrar el 2011 a l'executiva d'ERC de la mà d'Oriol Junqueras, i és un dels seus homes de confiança.

BARCELONAL'acord de governabilitat entre CiU i ERC és certament peculiar. Per la concreció dels seus punts i el zel amb què s'hi detallen els protocols i òrgans de funcionament, l'únic que el diferencia d'un pacte d'un govern de coalició és que els republicans no entren al Govern. Fins a nou grups de treball i coordinació blinden el compromís, el desenvolupament i l'actualització dels acords presos durant tota la legislatura. Tanmateix, avançar cap a un estat propi i trampejar una dura crisi econòmica com l'actual no són tasques ni freqüents ni senzilles, i per això l'activitat legislativa i executiva de l'actual Govern es preveu -i, de fet, ja és- vertiginosa. Per això, CiU i ERC han entès que, a més dels òrgans mixtos establerts, cal un vincle més profund que permeti als republicans involucrar-se en el dia a dia de l'executiu. I la millor fórmula que han trobat ha estat incorporar al departament d'Economia un dirigent d'ERC amb un perfil tècnic que, a més de ser un enllaç entre el Govern i el primer partit de l'oposició, faci tasques d'assessorament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts de la negociació, l'escollit ha estat el secretari de política econòmica i treball d'ERC, Albert Castellanos, un home de confiança d'Oriol Junqueras que va accedir a l'executiva del partit amb el president dels republicans l'octubre del 2011. La incorporació és segura i es formalitzarà i tindrà lloc aviat, tot i que encara cal acabar de concretar la tasca de què s'ocuparà Castellanos en la conselleria d'Andreu Mas-Colell, que serà "de perfil tècnic". Probablement serà contractat pel Govern com a eventual amb perfil assessor i sense responsabilitat pública.

Suport en la hisenda pròpia

Una de les opcions que s'estan estudiant és que el dirigent republicà faci tasques d'assessorament en qüestions relacionades amb la transició nacional i la creació i el desenvolupament d'estructures d'estat. La majoria d'aquestes tasques, de fet, seran de caràcter econòmic i financer, dues matèries que fins ara tenia reservades l'estat espanyol gairebé en exclusiva. De fet, l'executiu ja s'ha posat les piles en aquesta qüestió, tal com es va demostrar amb la creació d'una secretaria d'Hisenda, encarregada fonamentalment d'edificar l'Agència Tributària de Catalunya.

Aquesta és també una de les qüestions que ja tracten les comissions de treball de CiU i ERC, i Castellanos hi podria donar un cop de mà. En paral·lel a la hisenda pròpia, l'acord de governabilitat preveu l'impuls d'un pla de lluita contra el frau fiscal amb els recursos existents, un dels àmbits de treball del dirigent d'ERC. Així, també està en marxa preveure la transformació de l'Institut Català de Finances en el banc públic de Catalunya. Castellanos també podria contribuir en el disseny de l'administració i la tresoreria de la seguretat social catalana per garantir el pagament de les pensions i les prestacions d'atur durant el procés cap a l'estat propi.

Tanmateix, fonts de la negociació admeten que la incorporació del republicà al departament de Mas-Colell respon en bona mesura a la necessitat d'establir "fórmules pràctiques per fer un seguiment" de l'acord i un "mecanisme d'enllaç àgil entre el Govern i ERC". Les primeres reunions per desplegar el pacte ja han demostrat que la complexitat del procés de transició nacional i de les finances de la Generalitat requereix alguna cosa més que comissions de coordinació periòdiques, encara que les dels grups parlamentaris siguin setmanals.

La negociació que va originar la possibilitat d'incorporar un dirigent d'ERC a l'estructura del Govern -sense que això impliqués formalitzar un executiu de coalició- va venir de les més altes esferes. El mateix Junqueras -que va renunciar a incidir en tot el procés de designació de consellers- va pactar amb Artur Mas aquesta fórmula per facilitar les relacions entre el Govern i ERC. I Mas-Colell ho va veure amb bons ulls.

I és que el conseller manté una bona sintonia amb Castellanos, de tarannà dialogant, amb qui ja va negociar els pressupostos del 2012 -tot i que llavors va optar per votar-los amb el PP-, i se'l va tornar a trobar a la comissió de negociació de l'apartat econòmic de l'acord de governabilitat, aquest cop amb més entesa i èxit en el resultat. "És un cas coherent amb la tasca feta fins ara", explica una font de les negociacions. Puntualitza, però, que aquest serà un cas únic -almenys en el departament d'Economia.

Experiència amb Huguet

No serà la primera experiència de Castellanos al Govern. Quan el també republicà Josep Huguet va ser conseller al tripartit el va fitxar primer com a assessor i després el va nomenar secretari executiu d'ACC10, l'agència de suport a la innovació i la internacionalització de l'empresa catalana, i posteriorment director executiu de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (Agaur). Castellanos, economista de formació, actualment fa classes a la UPF i fa feina de gestió de la recerca a la UB.

stats